ßßß
Składniki:250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej450 g mąki pszennej400 – 450 g zimnej wody100 g zakwasu pszennego10 g drożdży1½ łyżeczki soli3 łyżki oliwy z oliwekDodatkiszynkachorizo salamisos do pizzy, pomidorowypieczarki, uprzednio podsmażone na patelnisercebulaWykonanie:Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj zakwas, oliwę i obie mąki. Zagnieć ciasto i pracuj przez 7 minut przy pomocy robota. Dodaj sól i zagniataj ciasto jeszcze przez 5 minut.Przykryj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Podziel ciasto na 5 części, uformuj kule i rozwałkuj każdy kawałek na okrągły placek o średnicy 25 cm.Posmaruj pomidorowym sosem. Ułóż kolejno cebulę, szynkę, salami i pieczarki. Posyp startym serem.Piecz pizza w nagrzanym piekarniku na 225ºC (termoobieg) na samym dnie przez około 15 minut. Jeśli spód pizzy szybko się zrumieni, wstaw na środkowy poziom.Polecane przepisyWegetariańska pizza z serem owczym i ziolamiZnowu pizza…Pizza rolls ze szpinakiem i fetaWłoska surówka do pizzy z białej kapustyCapricciosa czyli kapryśna pizza z szynką, pieczarkami i serem