Wykonanie
Pizza na zakwasie! Skąd ten pomysł? Po prostu musiałam wypróbować coś nowego. Ciasto na pizza wyszło bardzo fajne. Część
mąki pszennej zastąpiłam
mąką orkiszową, ku niezadowoleniu moich dzieci, ale po pierwszym kawałku stwierdzili, że taka pełnoziarnista pizza nie jest zła.Pizza zrobiłam na zakwasie pszennym, dodałam również trochę
drożdży, bo nie miałam za dużo czasu na wyrastanie ciasta. Oczywiście polecam pizza z surówką z
białej kapusty .

Składniki:250 g
mąki orkiszowej, pełnoziarnistej450 g
mąki pszennej400 – 450 g zimnej
wody100 g zakwasu pszennego10 g
drożdży1½ łyżeczki
soli3 łyżki
oliwy z oliwekDodatki
szynkachorizo
salamisos do pizzy,
pomidorowypieczarki, uprzednio podsmażone na patelni
sercebulaWykonanie:Rozpuść
drożdże w wodzie, dodaj zakwas,
oliwę i obie
mąki. Zagnieć ciasto i pracuj przez 7 minut przy pomocy robota. Dodaj
sól i zagniataj ciasto jeszcze przez 5 minut.Przykryj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Podziel ciasto na 5 części, uformuj kule i rozwałkuj każdy kawałek na okrągły placek o średnicy 25 cm.Posmaruj
pomidorowym sosem. Ułóż kolejno
cebulę,
szynkę,
salami i
pieczarki. Posyp
startym serem.Piecz pizza w nagrzanym piekarniku na 225ºC (termoobieg) na samym dnie przez około 15 minut. Jeśli spód pizzy szybko się zrumieni, wstaw na środkowy poziom.Polecane przepisyWegetariańska pizza z
serem owczym i
ziolamiZnowu pizza…Pizza rolls ze
szpinakiem i
fetaWłoska surówka do pizzy z
białej kapustyCapricciosa czyli kapryśna pizza z
szynką,
pieczarkami i
serem