Wykonanie
Dzieci uwielbiają pizzę , a jeszcze jak mogą stworzyć ją sami - swą własną, ulubioną , to już po prostu spełnienie marzeń. Ponieważ staramy się nie jadać
mąki pszennej , tak więc pokombinowałam i stworzyłam pizzę na
mące orkiszowej. Ciasto jest idealne: elastyczne, pulchniutkie i łatwe w wyrabianiu , no i smaczne, bo to też ważne. Polecam ! Zawsze to zdrowsze niż te kupne. :-)Dodatki są oczywiście dowolne. Każdy
daje to co lubi. Ja przygotowuję różne farsze w miseczkach i każdy komponuje sobie swój własny zestaw. Mnie np.najbardziej smakuje z
szynką parmeńską,
pieczarkami i
rucolą- dla mnie bajka, ale przygotowujemy również pizzę 4
sery, zwykłą margeritę, pizzę z
szynką,
cebulą,
pieczarkami i
mozzarellą w kulce. To tylko przykłady.Z podanych składników wychodzą 4 duże ok.30cm pizze lub 6 mniejszych.
Składniki:- 900g
mąki orkiszowej typ 750- 2 paczki suchych
drożdży- 4 łyżki
oliwy z oliwek- 2 płaskie łyżeczki
soli himalajskiej lub morskiej- 0,5l ciepłej
wody ( nie gorącej)Dodatkowo:-suszone lub świeże
oregano,
sos pomidorowy i dowolne dodatki, np:
pieczarki,
szynki,
salami,
sery ,
oliwki,
papryki,
cebulę, itp.
Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej
wody i odstawić aż się spienią.
Zaczyn przelać do misy malaksera, dodać
oliwę ,
sól, resztę
wody i powoli mieszając dodawać
mąkę. Mieszamy aż do uzyskania kuli.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej
oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość.
W tym czasie możemy sobie przygotować pyszny szybki
sos pomidorowy do posmarowania blatów pizzy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać
mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu na papierze do pieczenia.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy 2-3 łyżki
sosu pomidorowego i dodajemy swe ulubione dodatki, np.
pieczarki,
starty ser,
szynkę,
szynkę parmeńską, kulkę
mozzarelli,
salami, różne gatunki
serów pleśniowych,
paprykę ,
oliwki, itp. Co kto lubi co kto woli...Możemy posypać świeżym lub
suszonym oregano.
Pieczemy w nagrzanym do 230*C piekarniku ( termoobieg) ok 12-15 minut.Piekę od razu na 3 poziomach.
Smacznego :-)