Wykonanie
Pizza na blachę z piekarnikaDół formularzaDo zrobienia pizzy potrzebujemy 4 szklanki
mąki . Z
mąki formujemy kopczyk z wgłębieniem, do którego wlewamy około 1 szklanki letniej
wody i wkruszamy ok. 30g
drożdży (zdarzyło mi się że miałam końcówkę
drożdży ok. 20g i pizza też była super a mojemu synowi smakowała nawet bardziej bo mówił, że nie lubi smaku
drożdży)
Woda nie może być gorąca, bo nam zabije
drożdże. Nie może też być zimna, bo
drożdże nie wystartują.Kiedy
drożdże zaczną pracować dodajemy 1 łyżeczkę
soli i 4 łyżki
oliwy (ewentualnie
olej).Całość mieszamy i ugniatamy rękami aż do uzyskania jednolitej miękkiej masy. Oprószone
mąką zostawiamy na jakieś 20 minut w cieple, aby podrosło.Natłuścić blachę a najlepiej wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia ciast.Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozgnieść rękami w celu zyskania żądanego kształtu i pozostawić na blasze na parę minut, aby jeszcze podrosło.W czasie gdy ciasto rośnie możemy przygotować sos, wykorzystując do tego roztarty
pomidor,
oliwę,posiekaną
cebulę i
czosnek . Do sosu dodajemy obowiązkowo
pieprzu, a zależnie od upodobania także
papryki,
soli i innych przypraw . Ja robię tą pizzę często więc przygotowuję ten sos w większej ilości, przekładam do słoiczków i pasteryzuję.Kiedy nasz spód podrośnie smarujemy go sosem i kładziemy dodatki zgodnie z upodobaniem.Na przykład
salami, warzywa - np.
cebula,
papryka . Można położyć przesmażone wcześniej i przyprawione
pieczarki . Całość obficie przesypujemy
startym serem . Na koniec możemy posypać
bazylią,
oregano lub
oliwkami .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-45 minut w temp. 220 C. Ja mam bardzo stary piekarnik gdzie nie
mogę ustawić temperatury i piekę tą pizzę 40-60 minut w zależności od grubości dodatków.