ßßß
Drugi przepis to pizza Margherita, moja imienniczka. Pizzę piekę przynajmniej raz w miesiącu. Moje dzieci lubią tradycyjną pizza capricciosa, ja natomiast i mój małżonek lubimy zjeść lekką pizza Margherita z pomidorami i mozzarellą. Jeszcze większej ochoty na tą właśnie pizzę nabrałam po przeczytaniu fajnej relacji z Włoch, którą znajdziecie na blogu przepisy z podróży . Nawet i ta pizza smakuje super z wyżej wymienioną surówką.
Składniki:5 porcjiokoło ½ kg białej kapusty50 ml winnego octu½ łyżki soli, więcej w zależności jak kto woli3 łyżki oliwy z oliwek½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo zmielonego1 łyżeczka suszonego majerankuWykonanie:Poszatkuj kapustę cieniutko i wymieszaj z przyprawami. Pozostaw na godzinę w lodówce, zamieszaj od czasu do czasu. Sałatka ma być dosyć kwaśna w smaku.Pizza MargheritaSkładniki:till fyra pizzorciasto na pizzę20 g świeżych drożdży450 ml zimnej wody2 łyżki oliwy700 g mąki pszennej2 łyżeczki soli1 łyżeczka suszonego tymiankuSzybki sos pomidorowy do pizzy150 ml przecieru pomidorowego1 łyżka oliwy1 łyżeczka ziół prowansalskichsól do smaku1 łyżka cukruwoda, tyle aby sos był gęsty jak śmietanaNadzienie pizzy6 – 7 dużych pomidorów4 x 125 g mozzarella3 cebuleczarny pieprz grubo zmielonypłatki chili, według uznaniasuszone oregano do smakusóldobra oliwa do polaniaświeża bazyliaWykonanie:Z podanych składników zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Cebulę, mozzarellę i pomidory pokrój w plasterki.Gotowe ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj cienko na okrągłe placki. Posmaruj sosem do pizzy, a następnie ułóż cebulę, pomidory i mozzarellę. Posyp oregano i przyprawami.Piecz pizzę na 225ºC (termoobieg) przez około15 minut. Spód pizzy ma być przyrumieniony.Podawaj pizzę polaną oliwą i z surówką z białej kapusty.
Polecane przepisyCapricciosa czyli kapryśna pizza z szynką, pieczarkami i seremWegetariańska pizza z serem owczym i ziolamiPizza rolls ze szpinakiem i fetaZnowu pizza…Pizza