ßßß Cookit - przepis na Włoska surówka do pizzy z białej kapusty

Włoska surówka do pizzy z białej kapusty

nazwa

Wykonanie

Ostatnio podpasowała nam włoska kuchnia. Dzisiaj kolejny przepis a właściwie dwa. Pierwszy z nich to surówka do pizzy z białej kapusty . Jest to prosta surówka zrobiona jedynie z białej kapusty i przypraw w postaci, dobrej oliwy, octu winnego, pieprzu, suszonego majeranku i soli. Myślicie, że oszalałam! Wcale nie. Tą surówkę dostaniecie do każdej pizzy w włoskiej pizzerii. Bardzo smaczna surówka, a i pizza smakuje jeszcze lepiej.
Drugi przepis to pizza Margherita, moja imienniczka. Pizzę piekę przynajmniej raz w miesiącu. Moje dzieci lubią tradycyjną pizza capricciosa, ja natomiast i mój małżonek lubimy zjeść lekką pizza Margherita z pomidorami i mozzarellą. Jeszcze większej ochoty na tą właśnie pizzę nabrałam po przeczytaniu fajnej relacji z Włoch, którą znajdziecie na blogu przepisy z podróży . Nawet i ta pizza smakuje super z wyżej wymienioną surówką.
Składniki:
5 porcji
około ½ kg białej kapusty
50 ml winnego octu
½ łyżki soli, więcej w zależności jak kto woli
3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo zmielonego
1 łyżeczka suszonego majeranku
Wykonanie:
Poszatkuj kapustę cieniutko i wymieszaj z przyprawami. Pozostaw na godzinę w lodówce, zamieszaj od czasu do czasu. Sałatka ma być dosyć kwaśna w smaku.
Pizza Margherita
Składniki:
till fyra pizzor
ciasto na pizzę
20 g świeżych drożdży
450 ml zimnej wody
2 łyżki oliwy
700 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
Szybki sos pomidorowy do pizzy
150 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól do smaku
1 łyżka cukru
woda, tyle aby sos był gęsty jak śmietana
Nadzienie pizzy
6 – 7 dużych pomidorów
4 x 125 g mozzarella
3 cebule
czarny pieprz grubo zmielony
płatki chili, według uznania
suszone oregano do smaku
sól
dobra oliwa do polania
świeża bazylia
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Cebulę, mozzarellę i pomidory pokrój w plasterki.
Gotowe ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj cienko na okrągłe placki. Posmaruj sosem do pizzy, a następnie ułóż cebulę, pomidory i mozzarellę. Posyp oregano i przyprawami.
Piecz pizzę na 225ºC (termoobieg) przez około15 minut. Spód pizzy ma być przyrumieniony.
Podawaj pizzę polaną oliwą i z surówką z białej kapusty.
Polecane przepisy
Capricciosa czyli kapryśna pizza z szynką, pieczarkami i serem
Wegetariańska pizza z serem owczym i ziolami
Pizza rolls ze szpinakiem i feta
Znowu pizza…
Pizza
Źródło:http://codojedzenia.pl/wloska-surowka-do-pizzy-z-bialej-kapusty