Wykonanie
Ostatnio podpasowała nam włoska kuchnia. Dzisiaj kolejny przepis a właściwie dwa. Pierwszy z nich to surówka do pizzy z
białej kapusty . Jest to prosta surówka zrobiona jedynie z
białej kapusty i przypraw w postaci, dobrej
oliwy,
octu winnego,
pieprzu, suszonego
majeranku i
soli. Myślicie, że oszalałam! Wcale nie. Tą surówkę dostaniecie do każdej pizzy w włoskiej pizzerii. Bardzo smaczna surówka, a i pizza smakuje jeszcze lepiej.

Drugi przepis to pizza Margherita, moja imienniczka. Pizzę piekę przynajmniej raz w miesiącu. Moje dzieci lubią tradycyjną pizza capricciosa, ja natomiast i mój małżonek lubimy zjeść lekką pizza Margherita z
pomidorami i
mozzarellą. Jeszcze większej ochoty na tą właśnie pizzę nabrałam po przeczytaniu fajnej relacji z Włoch, którą znajdziecie na blogu przepisy z podróży . Nawet i ta pizza smakuje super z wyżej wymienioną surówką.

Składniki:5 porcjiokoło ½ kg
białej kapusty50 ml
winnego octu½ łyżki
soli, więcej w zależności jak kto woli3 łyżki
oliwy z oliwek½ łyżeczki
czarnego pieprzu, grubo zmielonego1 łyżeczka suszonego
majerankuWykonanie:Poszatkuj
kapustę cieniutko i wymieszaj z
przyprawami. Pozostaw na godzinę w lodówce, zamieszaj od czasu do czasu.
Sałatka ma być dosyć kwaśna w smaku.Pizza MargheritaSkładniki:till fyra pizzorciasto na pizzę20 g świeżych
drożdży450 ml zimnej
wody2 łyżki
oliwy700 g
mąki pszennej2 łyżeczki
soli1 łyżeczka suszonego
tymiankuSzybki
sos pomidorowy do pizzy150 ml
przecieru pomidorowego1 łyżka
oliwy1 łyżeczka
ziół prowansalskichsól do smaku1 łyżka
cukruwoda, tyle aby sos był gęsty jak
śmietanaNadzienie pizzy6 – 7 dużych
pomidorów4 x 125 g
mozzarella3
cebuleczarny pieprz grubo zmielony
płatki chili, według uznania
suszone oregano do smaku
sóldobra
oliwa do polaniaświeża
bazyliaWykonanie:Z podanych składników zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Cebulę,
mozzarellę i
pomidory pokrój w plasterki.Gotowe ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj cienko na okrągłe placki. Posmaruj sosem do pizzy, a następnie ułóż
cebulę,
pomidory i
mozzarellę. Posyp
oregano i
przyprawami.Piecz pizzę na 225ºC (termoobieg) przez około15 minut. Spód pizzy ma być przyrumieniony.Podawaj pizzę polaną
oliwą i z surówką z
białej kapusty.

Polecane przepisyCapricciosa czyli kapryśna pizza z
szynką,
pieczarkami i
seremWegetariańska pizza z
serem owczym i
ziolamiPizza rolls ze
szpinakiem i
fetaZnowu pizza…Pizza