Wykonanie
Przepis na ciasto jest banalnie prosty, przetestowałam ich wiele zanim trafiłam na ten i muszę przyznać że ten oto przepis po mojej małej modyfikacji jest według mnie najlepszy. Ciasto wychodzi zawsze:) taka pizze na cienkim cieście z dużej blachy zjadamy w jeden wieczór z moim narzeczonym , chyba że mamy gości, wtedy musimy się podzielić:)Na wykonanie ciasta:-3 szkl.
mąki pszennej-5 dag
drożdży-3 łyżki
oleju lub
oliwy-1 szklanka
wody- szczypta
soli i
cukruZ podanych składników wyrabiamy ciasto, jeśli jest taka potrzeba dodajemy odrobinę
mąki bądź
wody. Odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia, ale nie musimy tego robić. Wałkujemy, następnie smarujemy
sosem pomidorowym lub przecierem i układamy nasze ulubione dodatki.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 250 stopni.

Dodatki według uznania, u mnie są to zazwyczaj:-
ser żółty i
ser feta-
salami lub
szynka (zależy co mam w lodówce)-
pieczarki obowiązkowo-
cebula oraz ząbek
czosnku-
brokuły-obowiązkowo używam sporo
oregano i innych
ziół w mniejszej ilości