Wykonanie
Pizza to jedno z tych uniwersalnych potraw, które dogodzą niemal każdemu. Zaletą pizzy jest to, że można przyrządzić ją na milion sposobów i prawie zawsze będzie dobra. Podobnie jak
makarony. Trzeba przyznać Włochom, że nieźle to sobie wymyślili :) W związku z tym dzisiaj przygotowałam dla Was pizzę z
brokułami,
kukurydzą,
papryką i
szynką.POTRZEBNE SKŁADNIKICiasto:1 i 3/4
mąki pszennej1/2 szklanki cieplej ale nie gorącej
wody20 g
drożdży1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru3 łyżki
olejuSkładniki na pizzę:200 ml passaty pomidorowej1
brokuł1 mała
czerwona papryka20 dkg
szynki40 dkg
sera żółtego1 mała
cebula200 g
kukurydzy konserwowej1 ząbek
czosnkususzona
bazyliaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAciasto : z
drożdży,
cukru, połowy
wody i 2-3 łyżek
mąki zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnej, dużej misce, przygotować pozostałą część
mąki,
sól i
olej. Po około 15 – 20 minutach, kiedy zaczyn zwiększy znacznie swoją objętość, dodać go do pozostałych składników i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dodając resztę
wody. Ciasto ugniatać dopóki wszystkie składniki się jednolicie nie połączą. Kiedy tak się stanie, nasmarować dużą blaszkę tłuszczem i rozgnieść równomiernie ciasto po jej powierzchni. Można nakładać składniki :) z passaty, sprasowanego ząbka
czosnku i 1 łyżeczki suszonej
bazylii przygotować sos na spód pizzy. Nałożyć go w pierwszej kolejności na ciasto.
Ser żółty zetrzeć i około 1/3 równomiernie rozsypać po powierzchni pizzy.
Cebulę pokroić w cienkie piórka i położyć na
ser. Następnie nałożyć pokrojoną
szynkę,
paprykę,
kukurydzę i sparzony wcześniej, pokrojony w małe różyczki,
brokuł. Wszystko obsypać pozostałą ilością
sera i suszoną
bazylią,piekarnik rozgrzać do około 200 stopni i wstawić pizzę do pieczenia. Piec około 30 minut, dopóki jej spód nie będzie lekko zarumieniony. Gotowe :) Podawać z
pomidorowym sosem i
sałatą.SMACZNEGO!

