Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Na pewno większość z Was planuje upiec świątecznego mazurka. Moja wariacja na ten temat to mini mazurki jajeczne. Będą świetne jeśli wybieramy się gdzieś na świąteczne proszone śniadanie, możemy je zabrać ze sobą i obdarować gości. Jeśli szykujecie Święta u siebie nic nie stoi na przeszkodzie aby takie
ciasteczka udekorowały Wasz świąteczny stół. Możecie upiec je nawet tydzień lub dwa przed świętami. Przechowujcie je w chłodnym i suchym miejscu aby pozostały kruche. Smacznego!
Składniki:500 g
mąki tortowej250 g
masła2
jaja700 g
cukru pudru2 łyżki
śmietanyop.
cukru z
wanilią ( ewentualnie
olejku waniliowego)3 łyżki
kakaosólcukrowa kolorowa posypkałyżeczka
białego octu winnegoaromat śmietankowy2-3 łyżki
syropu owocowegoPrzygotowanie:
Mąkę wymieszać z 200 g
cukru pudru, dodać szczyptę
soli,
cukier z
wanilią,
masło ( w tańszej wersji możecie je zmieszać pół na pół z
margaryną ) i rozkruszyć je palcami, wbić dwa
żółtka i
śmietanę i wyrobić ciasto. Schłodzić przez co najmniej kilka godzin.
Białka przelać do miski dodać resztę
cukru pudru, aromat,
ocet i 2-3 łyżki
wody. Miksować 5 minut, aż powstanie gęsty
lukier.Do 1/3 lukru dodać
kakao i
syrop ( można zastąpić
wodą ). Miksować kolejne 3-4 minuty.Ciasto rozwałkować na 5mm wykrawać dowolne kształty np.
jajka, króliczki.Piec około 10 minut w 180 stopniach, góra dół, bez termoobiegu. Studzić na kratce.
Ciasteczka na początku są plastyczne gdy stygną kruszeją.,Zimne lukrujemy.
Mój wzór:Duże
jajka:Moczymy całe
ciasteczko w lukrze, równamy szpatułką, po czym ciemnym lukrem ze szprycy robimy różnokierunkowe linie, obsypujemy posypką, od razu, gdyż
lukier królewski szybko zastyga.Małe
jajka:
Jajka moczymy w lukrze, wyrównujemy szpatułką, obsypujemy
płatkami migdałów.Króliczki:
Ciastka moczymy w lukrze, równamy, uszy i brzuszek obsypujemy
kokosem, z ciemnego lukru robimy oczka i jeśli chcemy uśmiechnięte buźki. Noski można zrobić z
cukrowych perełek.
Smacznego!Wesołych Świąt!ANia!Powiązane notki:Mini pizze – pizzerinki z parowanym
kurczakiem i
brukselkąKakaowe ciasteczka z
czekoladąKruche
cytrynowe ciasteczka idealne na prezentKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Tarta z
łososiem,
szpinakiem i
porem ( krok po kroku )