ßßß
Składniki:500 g mąki tortowej250 g masła2 jaja700 g cukru pudru2 łyżki śmietanyop. cukru z wanilią ( ewentualnie olejku waniliowego)3 łyżki kakaosólcukrowa kolorowa posypkałyżeczka białego octu winnegoaromat śmietankowy2-3 łyżki syropu owocowego
Przygotowanie:Mąkę wymieszać z 200 g cukru pudru, dodać szczyptę soli, cukier z wanilią, masło ( w tańszej wersji możecie je zmieszać pół na pół z margaryną ) i rozkruszyć je palcami, wbić dwa żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto. Schłodzić przez co najmniej kilka godzin.Białka przelać do miski dodać resztę cukru pudru, aromat, ocet i 2-3 łyżki wody. Miksować 5 minut, aż powstanie gęsty lukier.Do 1/3 lukru dodać kakao i syrop ( można zastąpić wodą ). Miksować kolejne 3-4 minuty.Ciasto rozwałkować na 5mm wykrawać dowolne kształty np. jajka, króliczki.Piec około 10 minut w 180 stopniach, góra dół, bez termoobiegu. Studzić na kratce.Ciasteczka na początku są plastyczne gdy stygną kruszeją.,Zimne lukrujemy.
Mój wzór:Duże jajka:Moczymy całe ciasteczko w lukrze, równamy szpatułką, po czym ciemnym lukrem ze szprycy robimy różnokierunkowe linie, obsypujemy posypką, od razu, gdyż lukier królewski szybko zastyga.Małe jajka:Jajka moczymy w lukrze, wyrównujemy szpatułką, obsypujemy płatkami migdałów.Króliczki:Ciastka moczymy w lukrze, równamy, uszy i brzuszek obsypujemy kokosem, z ciemnego lukru robimy oczka i jeśli chcemy uśmiechnięte buźki. Noski można zrobić z cukrowych perełek.
Smacznego!Wesołych Świąt!ANia!Powiązane notki:Mini pizze – pizzerinki z parowanym kurczakiem i brukselkąKakaowe ciasteczka z czekoladąKruche cytrynowe ciasteczka idealne na prezentKremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąTarta z łososiem, szpinakiem i porem ( krok po kroku )