ßßß
Miały być ciasteczka na choinkę, ale zapomniałam zrobić dziurek (czytaj: nie chciało mi się ich zrobić). Mocno czekoladowe ciasteczka na pewno zadowolą wszystkich miłośników czekolady.Inspiracja: Sprinkle Bakes .Składniki na ok. 20-30 ciasteczek:225 g miękkiego masła1 szklanka + 2 łyżki cukru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego2 szklanki + 1 łyżka mąkiniepełna szklanka kakaoszczypta soliMasło zmiksować z cukrem tylko do połączenia się składników. Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę zmiksować na niskich obrotach. W średniej misce wymieszać mąkę, kakao oraz sól. Stopniowo dodawać do masy maślanej i stale miksować na niskich obrotach do momentu, aż w naczyniu nie będzie żadnych smug masła. Ciasto często zlepia się wokół mieszadła. Jest to normalne i dobry znak, że ciasto ma prawidłową konsystencję.Gotowe ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkować na dysk. Całość schować do lodówki na 1 godzinę.Następnie przełożyć ciasto na stolnicę, zdjąć papier z wierzchu i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremek wyciąć ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piec 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.Lukier:1 białko150-200 g cukru pudruszczypta kwasku cytrynowegobłękitny barwnik spożywczykolorowe jadalne konfettiBiałko zmiksować z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna. Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego. Część masy przełożyć do mniejszej miseczki i zabarwić na niebiesko.Białym lukrem pokryć całą powierzchnię ciasteczka, następnie użyć niebieskiego, a na końcu ozdobić posypką. Pozostawić do wyschnięcia.Życzę smacznego!



Udział w akcjach kulinarnych: