ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe lukrowane ciasteczka

Czekoladowe lukrowane ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Miały być ciasteczka na choinkę, ale zapomniałam zrobić dziurek (czytaj: nie chciało mi się ich zrobić). Mocno czekoladowe ciasteczka na pewno zadowolą wszystkich miłośników czekolady.
Inspiracja: Sprinkle Bakes .
Składniki na ok. 20-30 ciasteczek:
225 g miękkiego masła
1 szklanka + 2 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki + 1 łyżka mąki
niepełna szklanka kakao
szczypta soli
Masło zmiksować z cukrem tylko do połączenia się składników. Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę zmiksować na niskich obrotach. W średniej misce wymieszać mąkę, kakao oraz sól. Stopniowo dodawać do masy maślanej i stale miksować na niskich obrotach do momentu, aż w naczyniu nie będzie żadnych smug masła. Ciasto często zlepia się wokół mieszadła. Jest to normalne i dobry znak, że ciasto ma prawidłową konsystencję.
Gotowe ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkować na dysk. Całość schować do lodówki na 1 godzinę.
Następnie przełożyć ciasto na stolnicę, zdjąć papier z wierzchu i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremek wyciąć ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piec 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
Lukier:
1 białko
150-200 g cukru pudru
szczypta kwasku cytrynowego
błękitny barwnik spożywczy
kolorowe jadalne konfetti
Białko zmiksować z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna. Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego. Część masy przełożyć do mniejszej miseczki i zabarwić na niebiesko.
Białym lukrem pokryć całą powierzchnię ciasteczka, następnie użyć niebieskiego, a na końcu ozdobić posypką. Pozostawić do wyschnięcia.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/12/czekoladowe-lukrowane-ciasteczka.html