Wykonanie
Miały być
ciasteczka na choinkę, ale zapomniałam zrobić dziurek (czytaj: nie chciało mi się ich zrobić). Mocno
czekoladowe ciasteczka na pewno zadowolą wszystkich miłośników
czekolady.Inspiracja: Sprinkle Bakes .Składniki na ok. 20-30
ciasteczek:225 g miękkiego
masła1 szklanka + 2 łyżki
cukru1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 szklanki + 1 łyżka
mąkiniepełna szklanka
kakaoszczypta
soliMasło zmiksować z
cukrem tylko do połączenia się składników. Dodać
jajko oraz
wanilię i jeszcze chwilę zmiksować na niskich obrotach. W średniej misce wymieszać
mąkę,
kakao oraz
sól. Stopniowo dodawać do masy
maślanej i stale miksować na niskich obrotach do momentu, aż w naczyniu nie będzie żadnych smug
masła. Ciasto często zlepia się wokół mieszadła. Jest to normalne i dobry znak, że ciasto ma prawidłową konsystencję.Gotowe ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkować na dysk. Całość schować do lodówki na 1 godzinę.Następnie przełożyć ciasto na stolnicę, zdjąć papier z wierzchu i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremek wyciąć
ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piec 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
Lukier:1
białko150-200 g
cukru pudruszczypta kwasku
cytrynowegobłękitny
barwnik spożywczykolorowe jadalne konfetti
Białko zmiksować z
cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna. Przyprawić szczyptą kwasku
cytrynowego. Część masy przełożyć do mniejszej miseczki i zabarwić na niebiesko.
Białym lukrem pokryć całą powierzchnię
ciasteczka, następnie użyć niebieskiego, a na końcu ozdobić posypką. Pozostawić do wyschnięcia.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: