Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Klasyczne
migdałowe kruche ciasto z dodatkiem
malin jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych pozycji. Tradycyjna austriacka receptura tej tarty jest bardzo prosta. Liczy się tutaj czas chłodzenia kruchego ciasta, następnie sposób wypiekania i stopień wypieczenia. Klasyczna kratka zapleciona z ciasta jest tutaj zwieńczeniem dzieła. Uwielbiam takie słodkie połączenia, są proste klasyczne i przepyszne. Jak dla mnie Lizner
torte ma najwięcej wspólnego z polskim mazurkiem, u nas na
stole była częścią świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:Ciasto:300 g
mąki tortowej ( najlepiej użyć 150 g krupczatki i 150 g tortowej)200 g
masła160 g
cukru pudru100 g
płatków migdałów1 łyżeczka esencji migdałowej – mile widziana, niekonieczna4
żółtkaszczypta
soliNadzienie:450 g mrożonych
malin lub mieszanki
owoców leśnych1/2 szklanki
cukruPrzygotowanie:
Migdały zmiksować na
mąkę ( 2 łyżki
płatków zostawić do dekoracji)Wymieszać z
mąką,
solą i
cukrem.Dodać posiekane zimne
masło. Posiekać nożem, aż zmieni się w grudki.Dodać
żółtka i esencję wyrobić szybko ciasto, tylko do połączenia składników.Odstawić na godzinę do lodówki.Mrożone
maliny (lub
owoce leśne) zasypać
cukrem. Zagotować.Gotować 30 minut, aż się rozpadną i zredukują zawartość płynu.Można je doprawić mielonymi
goździkami – szczyptą. Nadzienie można przetrzeć przez sito.Wystudzić.Zimne ciasto podzielić na dwie części – 2/3 i 1/3.Większą rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę o średnicy 30 cm lub wymiarze 30×30 ciasto powinno
mieć maksymalnie 7-8 mm grubości.Drugą część rozwałkować i pociąć radełkiem lub nożem w paski.Na wierzch ciasta wyłożyć nadzienie, zapleść plecionkę z ciasta.Piec w 160 stopniach 40 minut.Gorące udekorować
płatkami, wystudzić i podawać.Najlepsze jest po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce. Świetnie smakuje także z masą
krówkową – posmarujcie nią kratkę z ciasta.Powiązane notki:Kremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Tarta z
łososiem,
szpinakiem i
porem ( krok po kroku )Sernik kajmakowy na
kakaowym kruchym cieścieSernik
żurawinowy z
truskawkamiTort
Kokosowy z
mascarpone,
śmietaną i
czekoladą