ßßß
Składniki:2 tortownice o średnicy 20 cmciasto:400 g mąki tortowej200 g masła6 łyżek cukru pudru1 op. cukru z wanilią / lub olejek waniliowy2 żółtka2 łyżki gęstej śmietany1/2 łyżeczki soli*dodatkowo:1 słoik Konfitury z płatków Róży Polska Róża5-6 łyżek masy kajmakowejpłatki migdałówbiała czekoladaPrzygotowanie:Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrami, wbić żółtka, dodać posiekane zimne masło, śmietanę i wyrobić ciasto.Schłodzić przez co najmniej godzinę.Ciasto podzielić na 4 części.Każdą rozwałkować na średnicę formy, tak aby skleić ze sobą ciasto na brzegach.Dwie formy wyłożyć ciastem, posmarować konfiturą, przykryć resztą ciasta.Ponownie posmarować różą, skleić brzegi ciast.Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Studzić poza piecem.Gorący mazurek możemy ponownie posmarować konfiturą.Zimny posmarować po bokach masą kajmakową( możemy zrobić sami, gotując pod przykryciem puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 3h lub kupić gotować ) ,Boki mazurka dekorować migdałami i białą stopioną czekoladą.Schłodzić. Dobrze jest go przygotować kilka dni przed przed świętami.Smacznego!
i Wesołych ŚwiątPowiązane notki:Jabłecznik z migdałami z ZakopanegoMini mazurki lukrowanePischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaCiasto (babka) jogurtowe z konfiturą wiśniowąCiasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju