ßßß Cookit - przepis na Mazurek różany z migdałami

Mazurek różany z migdałami

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
W święta Wielkanocne nie możemy obejść się bez bab drożdżowych i tych ucieranych. W parze z babą od zawsze był mazur. Mazurek, bo o nim mowa, miał zapewnić powodzenie dzięki dużej ilości bakalii i słodkiego kremu. Ten z konfiturą z płatków róży od Polskiej Róży jest niesamowity, pachnący , maślany i kruchy. Do wypieku mazurków polecam używanie jedynie masła,margaryna się tutaj nie sprawdzi, ciasto maślane ma zupełnie inną strukturę. Jeśli nie jedliście mazurka różanego musicie go koniecznie spróbować, jest to absolutna klasyka gatunku.
Składniki:
2 tortownice o średnicy 20 cm
ciasto:
400 g mąki tortowej
200 g masła
6 łyżek cukru pudru
1 op. cukru z wanilią / lub olejek waniliowy
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
*
dodatkowo:
1 słoik Konfitury z płatków Róży Polska Róża
5-6 łyżek masy kajmakowej
płatki migdałów
biała czekolada
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrami, wbić żółtka, dodać posiekane zimne masło, śmietanę i wyrobić ciasto.
Schłodzić przez co najmniej godzinę.
Ciasto podzielić na 4 części.
Każdą rozwałkować na średnicę formy, tak aby skleić ze sobą ciasto na brzegach.
Dwie formy wyłożyć ciastem, posmarować konfiturą, przykryć resztą ciasta.
Ponownie posmarować różą, skleić brzegi ciast.
Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Studzić poza piecem.
Gorący mazurek możemy ponownie posmarować konfiturą.
Zimny posmarować po bokach masą kajmakową( możemy zrobić sami, gotując pod przykryciem puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 3h lub kupić gotować ) ,
Boki mazurka dekorować migdałami i białą stopioną czekoladą.
Schłodzić. Dobrze jest go przygotować kilka dni przed przed świętami.
Smacznego!
i Wesołych Świąt
Powiązane notki:
Jabłecznik z migdałami z Zakopanego
Mini mazurki lukrowane
Pischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczenia
Ciasto (babka) jogurtowe z konfiturą wiśniową
Ciasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/27/mazurek-rozany-z-migdalami