Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×W święta Wielkanocne nie możemy obejść się bez bab
drożdżowych i tych ucieranych. W parze z babą od zawsze był mazur. Mazurek, bo o nim
mowa, miał zapewnić powodzenie dzięki dużej ilości
bakalii i słodkiego kremu. Ten z
konfiturą z
płatków róży od Polskiej Róży jest niesamowity, pachnący ,
maślany i kruchy. Do wypieku mazurków polecam używanie jedynie
masła,
margaryna się tutaj nie sprawdzi, ciasto maślane ma zupełnie inną strukturę. Jeśli nie jedliście mazurka różanego musicie go koniecznie spróbować, jest to
absolutna klasyka gatunku.
Składniki:2 tortownice o średnicy 20 cmciasto:400 g
mąki tortowej200 g
masła6 łyżek
cukru pudru1 op.
cukru z
wanilią / lub
olejek waniliowy2
żółtka2 łyżki gęstej
śmietany1/2 łyżeczki
soli*dodatkowo:1 słoik
Konfitury z
płatków Róży Polska Róża5-6 łyżek masy kajmakowej
płatki migdałówbiała czekoladaPrzygotowanie:Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.
Mąkę wymieszać z
solą i
cukrami, wbić
żółtka, dodać posiekane zimne
masło,
śmietanę i wyrobić ciasto.Schłodzić przez co najmniej godzinę.Ciasto podzielić na 4 części.Każdą rozwałkować na średnicę formy, tak aby skleić ze sobą ciasto na brzegach.Dwie formy wyłożyć
ciastem, posmarować
konfiturą, przykryć resztą ciasta.Ponownie posmarować różą, skleić brzegi ciast.Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Studzić poza piecem.Gorący mazurek możemy ponownie posmarować
konfiturą.Zimny posmarować po bokach masą kajmakową( możemy zrobić sami, gotując pod przykryciem puszkę
mleka skondensowanego słodzonego przez 3h lub kupić gotować ) ,Boki mazurka dekorować
migdałami i białą stopioną
czekoladą.Schłodzić. Dobrze jest go przygotować kilka dni przed przed świętami.Smacznego!
i Wesołych ŚwiątPowiązane notki:Jabłecznik z
migdałami z ZakopanegoMini mazurki lukrowanePischinger ,
czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaCiasto (babka)
jogurtowe z
konfiturą wiśniowąCiasto
serowo-
czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju