Wykonanie
Chcesz przygotować słodkie przekąski na przyjęcie organizowane w ramach Halloween? Zaskocz zaproszonych gości, serwując kruche
ciastka w straszniejszym wydaniu. Poznaj nasze propozycje – niech będą dla ciebie inspiracją.Bazą do przygotowania kruchych
ciasteczek – wręcz rozpływających się w ustach – jest tradycyjne ciasto kruche. Wyczarujesz z niego konkretne kształty, które – odpowiednio udekorowane – doskonale wpiszą się w charakter przyjęcia dla dzieci.Sprawdzony przepis na ciasto kruchePrzygotowanie kruchego ciasta jest proste i zajmuje dosłownie kilka chwil (nie licząc czasu na chłodzenie).Niezbędne składniki to:300 g
mąki200 g
masła100 g drobnego
cukru do wypieków2
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietany lub gęstego
jogurtuszczypta
soli.Możesz także dodać
kakao, aby uzyskać
ciastka czekoladowe .Do przesianej
mąki dodaj
sól i zimne
masło pokrojone w kostkę. Wsyp
cukier, wbij
żółtka, dodaj
śmietanę. Energicznym ruchem zagnieć ciasto – możliwie jak najkrócej. Utocz kulkę i
owiń ją folią spożywczą. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.Pamiętaj, aby od razu przygotować większą ilość ciasta kruchego. Dobrze jest podwoić proporcje, dzięki
czemu produkcja kruchych
ciasteczek na Halloween będzie szła znacznie szybciej.Jest mnóstwo pomysłów na kruche
ciastka z motywem doskonale wpisującym się w klimat Halloween. Do przygotowania niektórych będziesz potrzebować specjalnych foremek (łatwiej będzie wówczas uzyskać pożądany kształt) oraz akcesoriów do dekoracji, np. barwników, cukiereczków.Paluchy czarownicyZ zimnego ciasta uformuj
ciastka w kształcie palców. W miejscu paznokcia przyklej połówkę blanszowanego
migdała.
Ciastka umieść na blaszce, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piecz krótko – aż
ciasteczka osiągną złocisty kolor.Jeśli chcesz, aby wypieki wyglądały jeszcze bardziej mrocznie, końcówki możesz posmarować czerwonym barwnikiem lub
dżemem.Kruche
dynieZimne ciasto wyjęte z lodówki cienko rozwałkuj. Wycinaj z niego
ciastka na kształt dyni (ręcznie lub za pomocą specjalnej foremki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C – do uzyskania złocistego koloru.Gdy
ciastka już wystygną, czas przystąpić do ich udekorowania. Wykorzystaj do tego celu
pomarańczowy lukier – wystarczy, że pomalujesz nim całe
ciastko.
Ciasteczka pajęczynyPająki i pajęczyny jednoznacznie kojarzą się z Halloween, dlatego warto przygotować
ciasteczka z takim motywem.Z kruchego ciasta rozwałkowanego na 3-4 mm grubości wykrawaj koła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C i piecz do uzyskania złocistego koloru. Odstaw do wystygnięcia.Gdy
ciastka będą już zimne, czas przystąpić do dekoracji za pomocą lukru i roztopionej
czekolady. Całą powierzchnię koła posmaruj grubą warstwą lukru i pozostaw do wyschnięcia. Następnie namaluj pajęczy wzór – zacznij od długich pasków, a następnie połącz je łukami. Ponownie pozostaw do wyschnięcia.Korzystając z powyższych pomysłów, możesz przygotować znacznie więcej kruchych
ciasteczek z wieloma innymi motywami. Im większa różnorodność, tym większa radość dzieci – uczestników halloweenowego przyjęcia.Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/szybkie-muffinki-
czekoladowe-z-kremem-chalwowym/