Wykonanie
Za oknem wiosennie i
słonecznie - pogoda rozpieszcza, więc i podniebienie trzeba dopieścić :) Idealnym kandydatem będzie... kopiec kreta - cudowne, mocno
czekoladowe i niezbyt słodkie ciacho. Wbrew pozorom jest całkiem łatwe do przygotowania, zatem notesiki w dłoń i do dzieła! :)
Składniki:Ciasto (na formę o śr. 24 cm):
230 g
mąki150 g
kakao (to nie pomyłka)1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli170 g miękkiego
masła240 g
cukru3
jajka (temp. pokojowa)180 g
śmietany 18% (temp. pokojowa)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoMasa śmietanowa:500 g schłodzonej
śmietany kremówki 30 lub 36%2 opakowania zagęstnika do
śmietany3 łyżki
cukru pudru4-5 kostek startej
czekoladyDodatkowo:3
banany (jeśli połówki) lub 6 (jeśli całe). W sezonie można zamienić na
truskawki.
sok z cytryny do skropienia
bananówkilka łyżek ponczu do nasączenia ciasta (mocna
herbata z
cytryną)Przygotowanie:1. Ciasto : Do jednej miski przesiać
mąkę,
kakao, dodać
proszek do pieczenia i szczyptę
soli, wymieszać.2. W drugiej misce utrzeć
masło z
cukrem na puszystą masę, następnie (dalej ucierając) dodawać pojedynczo
jajka. Każde kolejne wbijać po "wchłonięciu się" poprzedniego.
3. Zmienić końcówkę miksera z ucierającej na miksującą. Wsypać do utartego
masła połowę mieszanki mączno-
kakaowej, dokładnie wymieszać. Następnie dodać
śmietanę i ekstrakt
waniliowy, ponownie wymieszać. Na koniec wmieszać resztę mieszanki mączno-
kakaowej. Ciasto wyjdzie gęste, ale takie właśnie powinno być.4. Piekarnik rozgrzać do do temperatury 160 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować
masłem. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec przez ok. 60 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić ciasto na ok. 20 min. Następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
5. Z ciasta wydrążyć środek, pozostawiając nietknięty spód i krawędzie. Spód ciasta nasączyć ponczem (niezbyt obficie). Na cieście ułożyć przekrojone wzdłuż
banany, wcześniej skropione
cytryną (jeśli układamy całe - trochę masy śmietanowej rozsmarować na spodzie ciasta, dopiero układać
banany. Wtedy nie będzie pustej przestrzeni
między bananami a
ciastem). Następnie całość pokryć masą
śmietanową, tworząc kopiec.
6. Masa śmietanowa: Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubić z
cukrem pudrem wymieszanym z zagęstnikiem do
śmietany. Na koniec delikatnie wmieszać startą
czekoladę.7. Wierzch kopca posypać rozdrobnionym
ciastem, delikatnie docisnąć.
8. Ciasto schłodzić. Przechowywać w lodówce.Co zrobić z pozostałym
ciastem, które pozostało z wydrążonego środka? Absolutnie nie wyrzucać. Można je wykorzystać np. do przygotowania
cake popsów lub... do innego bardzo smacznego deseru, przepis niebawem :)