ßßß
Składniki:Ciasto (na formę o śr. 24 cm):
230 g mąki150 g kakao (to nie pomyłka)1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli170 g miękkiego masła240 g cukru3 jajka (temp. pokojowa)180 g śmietany 18% (temp. pokojowa)1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoMasa śmietanowa:500 g schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36%2 opakowania zagęstnika do śmietany3 łyżki cukru pudru4-5 kostek startej czekoladyDodatkowo:3 banany (jeśli połówki) lub 6 (jeśli całe). W sezonie można zamienić na truskawki.sok z cytryny do skropienia bananówkilka łyżek ponczu do nasączenia ciasta (mocna herbata z cytryną)Przygotowanie:1. Ciasto : Do jednej miski przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszać.2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie (dalej ucierając) dodawać pojedynczo jajka. Każde kolejne wbijać po "wchłonięciu się" poprzedniego.
3. Zmienić końcówkę miksera z ucierającej na miksującą. Wsypać do utartego masła połowę mieszanki mączno-kakaowej, dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszać. Na koniec wmieszać resztę mieszanki mączno-kakaowej. Ciasto wyjdzie gęste, ale takie właśnie powinno być.4. Piekarnik rozgrzać do do temperatury 160 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec przez ok. 60 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić ciasto na ok. 20 min. Następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
5. Z ciasta wydrążyć środek, pozostawiając nietknięty spód i krawędzie. Spód ciasta nasączyć ponczem (niezbyt obficie). Na cieście ułożyć przekrojone wzdłuż banany, wcześniej skropione cytryną (jeśli układamy całe - trochę masy śmietanowej rozsmarować na spodzie ciasta, dopiero układać banany. Wtedy nie będzie pustej przestrzeni między bananami a ciastem). Następnie całość pokryć masą śmietanową, tworząc kopiec.
6. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem wymieszanym z zagęstnikiem do śmietany. Na koniec delikatnie wmieszać startą czekoladę.7. Wierzch kopca posypać rozdrobnionym ciastem, delikatnie docisnąć.
8. Ciasto schłodzić. Przechowywać w lodówce.Co zrobić z pozostałym ciastem, które pozostało z wydrążonego środka? Absolutnie nie wyrzucać. Można je wykorzystać np. do przygotowania cake popsów lub... do innego bardzo smacznego deseru, przepis niebawem :)