Wykonanie
Gdzieś w internecie przemknęło mi ostatnio zdjęcie okrągłych
ciasteczek z serduszkami z
dżemem na środku i z miejsca się w nich zakochałam:) A oto efekty owej miłości:)Do swoich
ciastek użyłam foremek (jedna wycina całe serducho, a druga takie z mniejszym środku), ale jeśli ich takich nie macie to też nie problem - wystarczy np. szklanka i nieduża foremka w kształcie serduszka:)Ciasto? Dowolne :) Ja zrobiłam najzwyklejsze kruche
ciasteczka. Nie są idealne:) Gdzieniegdzie powychodziło trochę
konfitury, nie wszystkie dobrze pościskałam, ale wiecie, liczy się, że prosto z
serca ;)PS. Jeśli nie macie dzieci w wieku szkolnym lub przedszkolnym (jak ja), a chcecie dołączyć walentynkowy liścik, musicie się wyposażyć w czerwoną kredkę lub flamaster.Z podanej ilości ciasta wychodzi ok. 30
ciasteczek, ale dużo zależy od wielkości foremek:)Składniki:- 1 małe
jajko- 200 g
mąki- 100 g zimnego
masła- 30 g
cukru pudru (około 2 łyżki lub 1/4 szklanki)- 1 - 2 łyżki gęstej
śmietany-
cukier zwykły, trzcinowy lub domowy
waniliowy do posypaniaPrzygotowanie:1.
Masło kroimy na kawałki, mieszamy z
mąką i
cukrem pudrem, dodajemy
jajko, łyżkę
śmietany i zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić dodajemy jeszcze odrobinę
śmietany. Kiedy wszystkie składniki się połączą formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.2. Wałkujemy ciasto na dosyć cienki placek. Podczas pieczenia
ciasteczka dużo nie urosną, ale jednak zawsze trochę, a
ciastka będziemy składać po dwa. Staramy się też nie podsypywać za dużo
mąką, żeby później
ciasteczka lepiej się kleiły (można też sklejać roztrzepanym
jajkiem).3. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni . Wycinamy
ciasteczka, jeśli mamy foremki z "okienkiem" to połowę wycinamy foremką bez okienka, a drugą połowę z małym serduszkiem w środku. Jeśli nie, to wycinamy np. szklanką o cienkich brzegach kółka i w połowie "placków" małe serduszka.4. Sklejamy
ciasteczka, nożem dociskamy brzegi tak, żeby porządnie się ze sobą pościskały (można też np. widelcem). Do okienka nakładamy
konfiturę, na wierzch przyklejamy małe serduszko. Posypujemy
cukrem. Pieczemy około 10 minut, kiedy ładnie się zarumienią wyciągamy i studzimy.Wszyscy zawsze piszą "studzimy na kratce" - ja się jeszcze nie dorobiłam, więc nie studzę na kratce ;) Kiedy już
ciasteczka nie parzą w ręce przekładam na talerze i już :)PS. Nie siadaj przy komputerze z
ciasteczkami! Nie zauważysz, kiedy wszystkie znikną z talerza.