ßßß
Mało tego. Drożdżówkę wymieszacie drewnianą łyżką – więc nie będziecie musieli długo wyrabiać ciasta. Patenty z użyciem oleju i miodu wpływają na strukturę, puszystość i porowatość ciasta – dodajcie, przekonacie się, że szczegóły mają znaczenie. Więcej dowiecie się z receptury, zachęcam Was do uważnej luktury.Składniki:blacha 20 x 45Ciasto drożdżowe:300 g mąki pszennej razowej200 g mąki pszennej tortowej1 op. drożdży suszonych – 7 g250 ml mleka 3,2 %4 żółtka1 łyżeczka esencji waniliowej (lub aromatu waniliowego)50 g masłaszczypta soli50 g cukru2 łyżki oleju2 łyżki mioduSernik na wierzchu :2 jajka250 g półtłustego wiejskiego twarogu (nie może być suchy – musi być zwięzły ale kremowy)50 g cukru50 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego1 łyżka cukru z waniliąskórka z cytrynyLukier:200 g cukru pudrusok z 1 cytryny1 białko jaja
Przygotowanie:Mleko podgrzać. Dodać do niego połowę cukru i drożdże oraz 100 g mąki pszennej. Dokładnie wymieszać. Szczelnie zakryć folią i odstawić na 2 godziny (dzięki temu uzyskamy strukturę ciasta w podobie do włoskiej ciabatty). Zaczyn będzie wyglądał jak biga – będzie mocno bąbelkowy, kremowy i puszysty.Po tym czasie, masło stopić w garnuszku. Mąki wsypać do miski, dodać sól, cukier, żółtka, esencję, miód i olej, na końcu dodać zaczyn i mieszać ciasto, dokładnie ucierając, drewnianą łyżką przez 5 minut, po minucie dodać masło. Ciasto zacznie się łączyć w jednolitą sprężystą masę o konsystencji ciasto ucieranego lub kremowego tłustego twarogu. Gotowe ciasto przykryć szczelnie folią i odstawić na godzinę.Po godzinie włączyć piekarnik na 50 stopni.Po tym czasie ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby był nieruchomy przyklejcie go masłem).Ciasto włożyć do uchylonego piekarnika aby wyrosło.Jajka ubić z cukrem, dodać ser, jogurt, cukier, wanilię i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Masę serową wylać na wyrośnięte ciasto. Podwyższyć temperaturę do 200 stopni i piec ciasto przez 20-23 minuty. Gorące wyjąć z pieca i lekko przestudzić.Składniki lukru wymieszać trzepaczką, udekorować wierzch letniego ciasta. Pokroić ciasto na porcje i zapakować w kawałki papieru.Powiązane notki:Razowe bułeczki Scones z serem edamskim – na przystawkęDrożdżówka bez wyrabiania z waniliową kruszonką -krok po krokuRazowa drożdżówka z serem, owocami i kruszonkąBułki słodkie – szarlotka – drożdżówki z jabłkiemGryczane bułeczki z serem i kruszonką – do kawy i na piknik