ßßß
Składniki:200 g suchej cieciorki4 suszone pomidory100 ml oliwy spod pomidorów3 łyżki pasty Tahini1 łyżka kaparów2 ząbki czosnkusłodka paprykasuszone oreganosól, pieprzPrzygotowanie:Cieciorkę zalać ciepłą wodą i odstawić na 8 – 12 godzin.Następnie ugotować ją do miękkości. Osączyć, wodę z gotowania zachować.Ciecierzycę przełożyć do blendera lub food procesora.Dodać czosnek, pomidory suszone, kapary, tahinę, 60-70 ml oliwy i ok. 100 – 150 ml wody z gotowania.Zmiksować na idealnie gładką masę, doprawić solą i pieprzem. W przypadku gdyby była zbyt gęsta dodać wody i ponownie zmiksować.wyłożyć na miski z lawashem, polać resztą oliwy. Posypać oregano i papryką. Podajemy z solonymi pomidorami z miodem i oiwą.Powiązane notki:Kasza gryczana z sosem śmietanowym z pomidoramiHummus – pasta z ciecierzycyMakaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetąPikantny Gulasz z ciecierzycy z paprykąGórska zapiekanka ziemniaczana z pomidorami serem i beszamelem