Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Orientalna pasta z
ciecierzycy zwana również Hummusem jest jedną z najbardziej popularnych, wegańskich kremowych przekąsek. Podana z
oliwą spod suszonych pomidorów, z
kaparami i całą masą pysznej, cudownej beżowej
cieciorki jest niezrównaną sylwestrową pozycją. A jeśli obok położycie
chlebki lawash i
sałatkę ze świeżych
pomidorów (użyjcie
śliwkowych lub cherry) Wasi goście będą zachwyceni. Używanie
smakowych oliw jest świetnym sposobem na aromatyzowane potraw, tym bardziej jeśli są to zimny bufet. Tym bardziej, że jest to przekąska niskokaloryczna.
Składniki:200 g suchej
cieciorki4
suszone pomidory100 ml
oliwy spod pomidorów3 łyżki pasty Tahini1 łyżka
kaparów2 ząbki
czosnkusłodka paprykasuszone oreganosól,
pieprzPrzygotowanie:
Cieciorkę zalać ciepłą
wodą i odstawić na 8 – 12 godzin.Następnie ugotować ją do miękkości. Osączyć,
wodę z gotowania zachować.
Ciecierzycę przełożyć do blendera lub food procesora.Dodać
czosnek,
pomidory suszone,
kapary, tahinę, 60-70 ml
oliwy i ok. 100 – 150 ml
wody z gotowania.Zmiksować na idealnie gładką masę, doprawić
solą i
pieprzem. W przypadku gdyby była zbyt gęsta dodać
wody i ponownie zmiksować.wyłożyć na miski z lawashem, polać resztą
oliwy. Posypać
oregano i
papryką. Podajemy z
solonymi pomidorami z
miodem i
oiwą.Powiązane notki:
Kasza gryczana z sosem
śmietanowym z
pomidoramiHummus – pasta z
ciecierzycyMakaron ze
szpinakiem,
suszonymi pomidorami i
fetąPikantny Gulasz z
ciecierzycy z
paprykąGórska zapiekanka ziemniaczana z
pomidorami serem i beszamelem