Wykonanie
Są takie chwile w życiu człowieka, że robi się on po prostu głodny ;-)W
sumie to sporo tych chwil jest i zazwyczaj nie narzekam na nie. Jednak, gdy w kuchni króluje duchota i upał, nie chce się stać przy kuchence - a przynajmniej nie za długo... Na zewnątrz wcale nie było lepiej, a dodając do tego "lekką" nadwrażliwość na światło (po weekendowym wieczorze kawalerskim), wyjście do knajpki też odpada. Co wtedy zrobić?? Ugotować
makaron!Przejrzałem więc wnętrze lodówki i zamrażalnika. Długo przeglądałem, bo w taki upał sprawia to ogromną przyjemność, i znalazło się parę składników, które poniżej możecie zobaczyć. Jest więc pyszny
śmietanowo-
serowy sos ze słodką gorgonzolą, są pachnące
suszone pomidory i aromatyczny
czosnek niedźwiedzi.Do przygotowania dania użyłem zamrożonego
czosnku niedźwiedziego, ale można go zastąpić świeżym lub
mrożonym szpinakiem. W obu przypadkach będzie przepysznie, jednak w przypadku
szpinaku skróciłbym czas podsmażania i dodałbym do niego rozgnieciony ząbek
czosnku.
Składniki:3 porcje
makaronu (u mnie Fettuccine)100 g gorgonzoli, słodkiej200 g
czosnku niedźwiedziego (może być
szpinak)150 g
śmietany 18 %6
suszonych pomidorów (w
oliwie)1
szalotkasól,
pieprz - do smaku
Makaron ugotować al dente .
Czosnek niedźwiedzi pokroić w paski i podsmażyć na
oliwie z
pomidorków, aby liście zmniejszyły objętość i odparowały
wodę. Dodać posiekaną
szalotkę, pokrojone w paski
pomidory i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Wlać
śmietanę, dodać gorgonzolę i dusić kilka minut, aż
ser dobrze się rozpuści i połączy ze
śmietaną. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, wymieszać z
makaronem i podawać. Smacznego :-)