ßßß Cookit - przepis na Makaron z gorgonzolą i czosnkiem niedźwiedzim

Makaron z gorgonzolą i czosnkiem niedźwiedzim

nazwa

Wykonanie

Są takie chwile w życiu człowieka, że robi się on po prostu głodny ;-)
W sumie to sporo tych chwil jest i zazwyczaj nie narzekam na nie. Jednak, gdy w kuchni króluje duchota i upał, nie chce się stać przy kuchence - a przynajmniej nie za długo... Na zewnątrz wcale nie było lepiej, a dodając do tego "lekką" nadwrażliwość na światło (po weekendowym wieczorze kawalerskim), wyjście do knajpki też odpada. Co wtedy zrobić?? Ugotować makaron!
Przejrzałem więc wnętrze lodówki i zamrażalnika. Długo przeglądałem, bo w taki upał sprawia to ogromną przyjemność, i znalazło się parę składników, które poniżej możecie zobaczyć. Jest więc pyszny śmietanowo-serowy sos ze słodką gorgonzolą, są pachnące suszone pomidory i aromatyczny czosnek niedźwiedzi.
Do przygotowania dania użyłem zamrożonego czosnku niedźwiedziego, ale można go zastąpić świeżym lub mrożonym szpinakiem. W obu przypadkach będzie przepysznie, jednak w przypadku szpinaku skróciłbym czas podsmażania i dodałbym do niego rozgnieciony ząbek czosnku.
Składniki:
3 porcje makaronu (u mnie Fettuccine)
100 g gorgonzoli, słodkiej
200 g czosnku niedźwiedziego (może być szpinak)
150 g śmietany 18 %
6 suszonych pomidorów (w oliwie)
1 szalotka
sól, pieprz - do smaku
Makaron ugotować al dente .
Czosnek niedźwiedzi pokroić w paski i podsmażyć na oliwie z pomidorków, aby liście zmniejszyły objętość i odparowały wodę. Dodać posiekaną szalotkę, pokrojone w paski pomidory i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Wlać śmietanę, dodać gorgonzolę i dusić kilka minut, aż ser dobrze się rozpuści i połączy ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z makaronem i podawać. Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/07/makaron-z-gorgonzola-i-czosnkiem.html