ßßß
Składniki :6 papa burgerów500 g mielonej wołowiny1 cebula3 ząbki czosnku1 jajko M1 łyżka oliwy spod pomidorów1 łyżka sosu worcesterpieprz w ziarnach1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku100 g sera Lazur lub brie9 dużych suszonych pomidorów z zalewyOliwa z oliwekmasłoPrzygotowanie :Mięso przełożyć do miski. Pamiętajcie,że dobra wołowina jest mocno czerwona. Ta do burgerów, jeśli nie mieliście jej samemu, powinna mieć małe białe kropeczki tłuszczu. Można też zmielić chudą wołowinę z odrobiną słoniny.Czosnek, 3 pomidory i cebulę drobno posiekać. Dodać do mięsa.Wbić jajko, dodać łyżkę oliwy, łyżkę cieplej wody, sos, paprykę, sól i pieprz.Masę dokładnie wyrobić aż zacznie się kleić i będzie zwarta.Mokrymi dłońmi formować burgery, najlepiej ułożyć je na płaskim talerzu lub desce.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, blachę wyłóżcie pergaminem,(no chyba że macie patelnię którą można włożyć do piekarnika)Rozgrzać oliwę, 2-3 łyżki wystarczą.Na bardzo tłuszczu rozgrzanym układać burgery wołowe.Smażyć ma mocnym ogniu, aż będą złoto brązowe 2-3 minuty, dodać lyżkę masła i obrócić kotlety na drugą stronę. Łyżką polać masłem wierzchy kotletów, smażyć z kolejne 3 minuty.Gdy burgery się smażą, posiekać resztę pomidorów, a ser Lazur pokroić w plastry.Burgery przełożyć na blachę, a na ich wierchu ułożyć pomidory, zwieńczyć je serem.Piec 5-8 minut.podawać z ulubionymi dodatkami.Powiązane notki:Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetąZiemniaczane bułeczki scones z suszonymi pomidorami i paprykąKasza gryczana z sosem śmietanowym z pomidoramiLeczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i papryką