Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Pomysłów na obiad możecie
mieć całą masę. Jeśli jednak u Was na obiedzie zjawi się kilku wesołych i głodnych muzyków koniecznie musi to być propozycja
mięsna. Moje nazwisko znajdujące się na okładce jednej z niedawno wydanych płyt, jedynie realizacyjnie, właśnie wokół tego faktu oscyluje. No dobra. Do rzeczy. Podsmażone i pieczone
wołowe mięso z dodatkiem
cebuli,
czosnku, masy świeżo młotkowanego
pieprzu, pysznego
sera i pachnących
pomidorów podane na sałacie z
miodowym sosem i opiekanym
pieczywie musi zadowolić każdego faceta. Waszego również! Przepis jest bardzo prosty drogie
Panie. Wystarczy zadbać o to, żeby składniki były dobrej jakości, ja zdradzę Wam kilka patentów na soczystego burgera i wspaniały odmian lub kolacja załatwione.
Składniki :6 papa burgerów500 g mielonej
wołowiny1
cebula3 ząbki
czosnku1
jajko M1 łyżka
oliwy spod pomidorów1 łyżka
sosu worcesterpieprz w ziarnach1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku100 g
sera Lazur lub
brie9 dużych
suszonych pomidorów z zalewy
Oliwa z oliwekmasłoPrzygotowanie :
Mięso przełożyć do miski. Pamiętajcie,że dobra
wołowina jest mocno czerwona. Ta do burgerów, jeśli nie
mieliście jej samemu, powinna
mieć małe białe kropeczki tłuszczu. Można też zmielić chudą
wołowinę z odrobiną
słoniny.
Czosnek, 3
pomidory i
cebulę drobno posiekać. Dodać do
mięsa.Wbić
jajko, dodać łyżkę
oliwy, łyżkę cieplej
wody, sos,
paprykę,
sól i
pieprz.Masę dokładnie wyrobić aż zacznie się kleić i będzie zwarta.Mokrymi dłońmi formować burgery, najlepiej ułożyć je na płaskim talerzu lub desce.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, blachę wyłóżcie pergaminem,(no chyba że macie patelnię którą można włożyć do piekarnika)Rozgrzać
oliwę, 2-3 łyżki wystarczą.Na bardzo tłuszczu rozgrzanym układać burgery wołowe.Smażyć ma mocnym ogniu, aż będą złoto brązowe 2-3 minuty, dodać lyżkę
masła i obrócić kotlety na drugą stronę. Łyżką polać
masłem wierzchy kotletów, smażyć z kolejne 3 minuty.Gdy burgery się smażą, posiekać resztę
pomidorów, a
ser Lazur pokroić w plastry.Burgery przełożyć na blachę, a na ich wierchu ułożyć
pomidory, zwieńczyć je
serem.Piec 5-8 minut.podawać z ulubionymi dodatkami.Powiązane notki:
Makaron ze
szpinakiem,
suszonymi pomidorami i
fetąZiemniaczane bułeczki scones z
suszonymi pomidorami i
paprykąKasza gryczana z sosem
śmietanowym z
pomidoramiLeczo – najlepszy przepis – z
pomidorami,
cukinią i
papryką