Wykonanie
13:15 Jedz Taniej 0 Comments
Hmm. Sfotografowałem sobie dzisiaj posiłek mojej kobiety. Jestem w lekkim szoku - zdrowy tryb życia raczej nie jest moją domeną. Powyższe danie w moich oczach wyglądało trochę jak chaszcze ozdobione odrobiną białego styropianu. Ku mojemu zdziwieniu, taka kompilacja warzyw i
makaronu może dać całkiem przyzwoity efekt. Dodatkową zaletą są wartości odżywcze i witaminowy raj, który buduje się wraz z każdym kolejnym dorzuconym elementem.===========================================================================Potrzebujemy (składniki na 2-3 porcje):200 g
makaronu pełnoziarnistego penne/świderki2 zł
Cukinia 1 szt.1 , 6 zł5 kawałków
pomidorów suszonych1 , 5 zł2 garście
szpinaku (liście)1 , 5 zł2 ząbki
czosnku30 gr4 łyżki
oliwy z oliwek1 złOdrobina pokruszonej
fety20 grKoszt łączny8 , 1 zł==========================================================================Przygotowanie:1.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości słonej
wody2.
cukinie obieramy cienko, kroimy w podłużne paski (najlepiej obieraczką do warzyw)3.
szpinak myjemy, odcinamy ogonki4.
suszone pomidory kroimy drobno5. na suchej patelni grillowej/teflonowej grillujemy
cukinie razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem6. minutę przed końcem gotowania
makaronu dodajemy
szpinak (jesli mamy tzw. baby
szpinak, możemy ten etap pominąć -
młode liście możemy od razu dodać do gotowego
makaronu), następnie odcedzamy7. wrzucamy
makaron ze
szpinakiem z powrotem do garnka, dodajemy
cukinię,
czosnek,
pomidory,
oliwę z oliwek, doprawiamy
solą i
pieprzem8. energicznie wstrząsamy tak, aby składniki dobrze się wymieszały9. wykładamy na talerz, posypujemy pokruszoną
fetą i ozdabiamy świeżym
tymiankiem :)