ßßß
Hmm. Sfotografowałem sobie dzisiaj posiłek mojej kobiety. Jestem w lekkim szoku - zdrowy tryb życia raczej nie jest moją domeną. Powyższe danie w moich oczach wyglądało trochę jak chaszcze ozdobione odrobiną białego styropianu. Ku mojemu zdziwieniu, taka kompilacja warzyw i makaronu może dać całkiem przyzwoity efekt. Dodatkową zaletą są wartości odżywcze i witaminowy raj, który buduje się wraz z każdym kolejnym dorzuconym elementem.===========================================================================Potrzebujemy (składniki na 2-3 porcje):200 g makaronu pełnoziarnistego penne/świderki2 złCukinia 1 szt.1 , 6 zł5 kawałków pomidorów suszonych1 , 5 zł2 garście szpinaku (liście)1 , 5 zł2 ząbki czosnku30 gr4 łyżki oliwy z oliwek1 złOdrobina pokruszonej fety20 grKoszt łączny8 , 1 zł==========================================================================Przygotowanie:1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości słonej wody2. cukinie obieramy cienko, kroimy w podłużne paski (najlepiej obieraczką do warzyw)3. szpinak myjemy, odcinamy ogonki4. suszone pomidory kroimy drobno5. na suchej patelni grillowej/teflonowej grillujemy cukinie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem6. minutę przed końcem gotowania makaronu dodajemy szpinak (jesli mamy tzw. baby szpinak, możemy ten etap pominąć - młode liście możemy od razu dodać do gotowego makaronu), następnie odcedzamy7. wrzucamy makaron ze szpinakiem z powrotem do garnka, dodajemy cukinię, czosnek, pomidory, oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem8. energicznie wstrząsamy tak, aby składniki dobrze się wymieszały9. wykładamy na talerz, posypujemy pokruszoną fetą i ozdabiamy świeżym tymiankiem :)