ßßß
Składniki:4 porcje:400 g makaronu tagliatelle1 podwójna pierś z kurczaka200 ml śmietany kremówki200 g szpinaku babyduża garść rukoli3-4 ząbki czosnku15 suszonych pomidorów z oliwą30 g masła100 g fetysól, pieprzświeża mięta
Przygotowanie:Wstawić wodę na makaron.Pierś i pomidory pociąć w paseczki. Kawałki mięsa powinny być wielkości małego palca, podłużne i dość cienkie, kurczaka doprawiamy łyżeczką siekanej mięty, odrobiną soli i pieprzem.Rozgrzać oliwę z pomidorów – 4 łyżki. Dodać do niej masło.Przecisnąć przez praskę na patelnię. Przesmażyć minutę, dodać pomidory, przesmażyć kolejną minutę.Dodać szpinak i rukolę. Przesmażyć aż zmiękną i stracą objętość.Wlać śmietankę, zagotować i dodać kurczaka. Gotować 5 minut.Ugotowany makron dodać do sosu, wkruszyć też fetę.Podawać z listkami mięty.
fot. J. ZańczakPowiązane notki:Kasza gryczana z sosem śmietanowym z pomidoramiChiński makaron z cukinią i kurczakiem – szybkie danieZiemniaczane bułeczki scones z suszonymi pomidorami i paprykąMakaron w sosie arrabiataOrientalny Makaron z paluszkami surimi