Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×Witam Was serdecznie po dość długiej przerwie. Ostatnio dużo pracowałam aby coś zmieniło się w moim życiu i myślę, że zobaczycie te zmiany również na blogu. Dziś chciałam pokazać Wam zachwycający
makaron ze
świeżym szpinakiem,
kurczakiem i
fetą . Przepis powstał w mgnieniu oka , nie był typową lodówkową czystką – trzeba było dokupić
szpinak,
rukolę i
pomidory w
oliwie. Jeśli lubicie tak aromatyczne połączenia koniecznie go zróbcie Kolejną nowością będą pierwsze profesjonalne zdjęcia moich potraw. Teraz będziecie mogli ujrzeć moje potrawy w nowym świetle.
Składniki:4 porcje:400 g
makaronu tagliatelle1 podwójna
pierś z kurczaka200 ml
śmietany kremówki200 g
szpinaku babyduża garść
rukoli3-4 ząbki
czosnku15
suszonych pomidorów z
oliwą30 g
masła100 g
fetysól,
pieprzświeża
miętaPrzygotowanie:Wstawić
wodę na
makaron.Pierś i
pomidory pociąć w paseczki. Kawałki
mięsa powinny być wielkości małego palca, podłużne i dość cienkie,
kurczaka doprawiamy łyżeczką siekanej
mięty, odrobiną
soli i
pieprzem.Rozgrzać
oliwę z
pomidorów – 4 łyżki. Dodać do niej
masło.Przecisnąć przez praskę na patelnię. Przesmażyć minutę, dodać
pomidory, przesmażyć kolejną minutę.Dodać
szpinak i
rukolę. Przesmażyć aż zmiękną i stracą objętość.Wlać
śmietankę, zagotować i dodać
kurczaka. Gotować 5 minut.Ugotowany makron dodać do sosu, wkruszyć też
fetę.Podawać z listkami
mięty.
fot. J. ZańczakPowiązane notki:
Kasza gryczana z sosem
śmietanowym z
pomidoramiChiński makaron z
cukinią i
kurczakiem – szybkie danieZiemniaczane bułeczki scones z
suszonymi pomidorami i
paprykąMakaron w sosie arrabiataOrientalny
Makaron z paluszkami surimi