Wykonanie
Bardzo dobra
sałata, która może może być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i dodatkiem do obiadu.Wegetarianie mogą pozbyć się z niej
kurczaka, ale muszą wtedy wzbogacić potrawę wszystkimi
przyprawami z przepisu ;-)Dla posiadających
przyprawy Nomu - do
kurczaka użyłam mieszanki African (2 łyżki).Co będzie potrzebne?(na 6 sporych porcji)100 g
rukoli100 g
winogron (przekrojonych na pół, wypestkowanych)1 zielony
ogórek2
pomidory2
papryki200 g
sera fetapodwójna
pierś z kurczaka (pokrojona w kostkę)
oliwa z oliweksól (do smaku)
pieprz (do smaku)ulubiona
mieszanka przypraw (u mnie po szczypcie:
bazylii,
oregano, kuminu,
kolendry,
gałki muszkatołowej,
imbiru,
kardamonu,
cynamonu,
papryki słodkiej,
chilli,
ziół prowansalskich)2 łyżki
masła+ miska, patelniaJak to zrobić?
Sałatę wrzucamy do dużej miski, dodajemy
winogrona, pokrojony w kostkę
ogórek (pozbawiamy go wcześniej nasion), pokrojone w kostkę
pomidory (pozbawione gniazd nasiennych) oraz
fetę pokrojoną w kostkę o
boku 1 cm.
Kurczaka zasypujemy
przyprawami i łyżką
oliwy z oliwek. Smażymy do zrumienienia na 1 łyżce
masła. Odstawiamy.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach
masła do momentu aż zmięknie. Podsypujemy dwiema łyżeczkami
cukru i pozwalamy wszystkiemu lekko się skarmelizować. Do
papryki dorzucamy
kurczaka, mieszamy i chwilę razem smażymy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z
sałatą.PS: jeśli chcecie, by
sałatka dłużej (np. na następny dzień) wyglądała świeżo i jędrnie, koniecznie zastosujcie się do punktów traktujących o pozbyciu się gniazd nasiennych. Dzięki temu do
sałaty dostanie się mniej
wody i zapobiegnie to "oklapnięciu" całości. Dobrym rozwiązaniem jest także niemieszanie
mięsa i
papryki z resztą, a dodawanie tych dodatków prosto na talerz z
sałatą bezpośrednio przed jedzeniem.PS 2: już na talerzu całość lekko skrapiamy
oliwą z oliwek (u mnie
bazyliowo-czosnkowa) i
sokiem z cytryny lub
limonki.Smacznego!