ßßß
Bardzo dobra sałata, która może może być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i dodatkiem do obiadu.Wegetarianie mogą pozbyć się z niej kurczaka, ale muszą wtedy wzbogacić potrawę wszystkimi przyprawami z przepisu ;-)Dla posiadających przyprawy Nomu - do kurczaka użyłam mieszanki African (2 łyżki).Co będzie potrzebne?(na 6 sporych porcji)100 g rukoli100 g winogron (przekrojonych na pół, wypestkowanych)1 zielony ogórek2 pomidory2 papryki200 g sera fetapodwójna pierś z kurczaka (pokrojona w kostkę)oliwa z oliweksól (do smaku)pieprz (do smaku)ulubiona mieszanka przypraw (u mnie po szczypcie: bazylii, oregano, kuminu, kolendry, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, cynamonu, papryki słodkiej, chilli, ziół prowansalskich)2 łyżki masła+ miska, patelniaJak to zrobić?Sałatę wrzucamy do dużej miski, dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę ogórek (pozbawiamy go wcześniej nasion), pokrojone w kostkę pomidory (pozbawione gniazd nasiennych) oraz fetę pokrojoną w kostkę o boku 1 cm.Kurczaka zasypujemy przyprawami i łyżką oliwy z oliwek. Smażymy do zrumienienia na 1 łyżce masła. Odstawiamy.Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach masła do momentu aż zmięknie. Podsypujemy dwiema łyżeczkami cukru i pozwalamy wszystkiemu lekko się skarmelizować. Do papryki dorzucamy kurczaka, mieszamy i chwilę razem smażymy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z sałatą.PS: jeśli chcecie, by sałatka dłużej (np. na następny dzień) wyglądała świeżo i jędrnie, koniecznie zastosujcie się do punktów traktujących o pozbyciu się gniazd nasiennych. Dzięki temu do sałaty dostanie się mniej wody i zapobiegnie to "oklapnięciu" całości. Dobrym rozwiązaniem jest także niemieszanie mięsa i papryki z resztą, a dodawanie tych dodatków prosto na talerz z sałatą bezpośrednio przed jedzeniem.PS 2: już na talerzu całość lekko skrapiamy oliwą z oliwek (u mnie bazyliowo-czosnkowa) i sokiem z cytryny lub limonki.Smacznego!
