Wykonanie
Kocyk i kanapa w ostatnich dniach wykazują zwiększone
pole magnetyczne. Też tak macie? Piernikowo od kilu dni jest całe zasnute mgłą, tak jakby ktoś zanurzył naszego "pierniczka" w
mleku.Próbą odczarowania monotonnego i szarawego widoku zza okna jest ten
kolorowy makaron. Trzykolorowy
makaron trottole z dodatkami, które niosą ze sobą smaki minionego lata, oraz to, co w jesieni najlepszego -
grzyby.Tak, wiem, że nie jest to "comfort food" prawdziwy, ale ta nazwa bardzo mi tu pasowała i oddawała kojąco-pocieszającą naturę potrawy.
Składniki:1/2 opakowania
makaronu trottole lub innego dużego1
pierś z kurczaka (cycka można wcześniej zamarynować w
soku z limonki i
czosnku)1/2 opakowania
rukoli (2 garści)1 garść
suszonych prawdziwków (namoczyć w małej ilości
wody, najlepiej zrobić to jeszcze rano, jeśli tego nie zrobiłeś/łaś, po prostu podgotuj je do miękkości)ok 10-15 małych
pomidorków koktajlowych, przepołowionych200ml słodkiej
śmietany 14%
sól,
pieprz i
oliwaWykonanie:Wstaw
wodę na
makaron i ugotuj go al dente. W tym czasie rozgrzej odrobinę
oliwy na patelni i podsmaż pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka. Gdy będzie gotowa, wrzuć przepołowione
pomidorki i smaż nie dłużej niż 2 min, często podrzucając zawartość (jeśli nie masz opanowanego tego ruchu to po prostu mieszaj tak, aby nie uszkodzić
pomidorków).Dodaj odcedzone
grzyby i kilka łyżek
wody, w której się moczyły. Zmniejsz ogień i dolej
śmietanę. Gotuj do momentu, aż sos się lekko zredukuje, w tym czasie
posól i popieprz do smaku. Gotowy
makaron mieszamy z sosem, dodajemy
rukolę, mieszamy i od raz podajemy.Jeśli
makaron ugotuje nam się przed ukończeniem sosu, należy go odcedzić i wymieszać z łyżką
oliwy aby się nie zlepił, jednakże jest to ostateczność.