ßßß Cookit - przepis na Jesienne comfort food - trottole z pomidorkami i rukolą.

Jesienne comfort food - trottole z pomidorkami i rukolą.

nazwa

Wykonanie

Kocyk i kanapa w ostatnich dniach wykazują zwiększone pole magnetyczne. Też tak macie? Piernikowo od kilu dni jest całe zasnute mgłą, tak jakby ktoś zanurzył naszego "pierniczka" w mleku.
Próbą odczarowania monotonnego i szarawego widoku zza okna jest ten kolorowy makaron. Trzykolorowy makaron trottole z dodatkami, które niosą ze sobą smaki minionego lata, oraz to, co w jesieni najlepszego - grzyby.
Tak, wiem, że nie jest to "comfort food" prawdziwy, ale ta nazwa bardzo mi tu pasowała i oddawała kojąco-pocieszającą naturę potrawy.
Składniki:
1/2 opakowania makaronu trottole lub innego dużego
1 pierś z kurczaka (cycka można wcześniej zamarynować w soku z limonki i czosnku)
1/2 opakowania rukoli (2 garści)
1 garść suszonych prawdziwków (namoczyć w małej ilości wody, najlepiej zrobić to jeszcze rano, jeśli tego nie zrobiłeś/łaś, po prostu podgotuj je do miękkości)
ok 10-15 małych pomidorków koktajlowych, przepołowionych
200ml słodkiej śmietany 14%
sól, pieprz i oliwa
Wykonanie:
Wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente. W tym czasie rozgrzej odrobinę oliwy na patelni i podsmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Gdy będzie gotowa, wrzuć przepołowione pomidorki i smaż nie dłużej niż 2 min, często podrzucając zawartość (jeśli nie masz opanowanego tego ruchu to po prostu mieszaj tak, aby nie uszkodzić pomidorków).
Dodaj odcedzone grzyby i kilka łyżek wody, w której się moczyły. Zmniejsz ogień i dolej śmietanę. Gotuj do momentu, aż sos się lekko zredukuje, w tym czasie posól i popieprz do smaku. Gotowy makaron mieszamy z sosem, dodajemy rukolę, mieszamy i od raz podajemy.
Jeśli makaron ugotuje nam się przed ukończeniem sosu, należy go odcedzić i wymieszać z łyżką oliwy aby się nie zlepił, jednakże jest to ostateczność.
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/11/jesienne-comfort-food-trottole-z.html