ßßß
Składniki:1/2 opakowania makaronu trottole lub innego dużego1 pierś z kurczaka (cycka można wcześniej zamarynować w soku z limonki i czosnku)1/2 opakowania rukoli (2 garści)1 garść suszonych prawdziwków (namoczyć w małej ilości wody, najlepiej zrobić to jeszcze rano, jeśli tego nie zrobiłeś/łaś, po prostu podgotuj je do miękkości)ok 10-15 małych pomidorków koktajlowych, przepołowionych200ml słodkiej śmietany 14%sól, pieprz i oliwa
Wykonanie:Wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente. W tym czasie rozgrzej odrobinę oliwy na patelni i podsmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Gdy będzie gotowa, wrzuć przepołowione pomidorki i smaż nie dłużej niż 2 min, często podrzucając zawartość (jeśli nie masz opanowanego tego ruchu to po prostu mieszaj tak, aby nie uszkodzić pomidorków).Dodaj odcedzone grzyby i kilka łyżek wody, w której się moczyły. Zmniejsz ogień i dolej śmietanę. Gotuj do momentu, aż sos się lekko zredukuje, w tym czasie posól i popieprz do smaku. Gotowy makaron mieszamy z sosem, dodajemy rukolę, mieszamy i od raz podajemy.Jeśli makaron ugotuje nam się przed ukończeniem sosu, należy go odcedzić i wymieszać z łyżką oliwy aby się nie zlepił, jednakże jest to ostateczność.