Wykonanie
Warzywa i owoce ze
słonecznej Grecji są PYSZNE. Znalazłam takie, których będziecie mogli używać w swojej kuchni przez cały rok! Chodzi oczywiście o pyszne
suszone figi Kimi,
czerwoną paprykę i
suszone pomidory.
Czerwona papryka z Grecji
Papryka ta pochodzi z Floriny, miasta położonego w północno-zachodniej Grecji. Ma charakterystyczny wydłużony kształt i łagodny smak.
Paprykę Florinis można jeść samą albo przygotować z niej przygotować bardzo pyszne dania.
Papryka dostępna w sklepie DaryGrecji jest pieczona i ma niepowtarzalny słodki smak. I dealnie nadaje się do zrobienia smacznej przekąski. Potrzebujemy do niej:1 słoik grillowanej
papryki Florinis, którą kupisz w sklepie Dary Grecji,300 g
sera feta,1 łyżeczka
oregano,kilka łyżek
oliwy,
pieprz.
Paprykę wylewamy na sito, aby wyciekł sos. Do miseczki wlewamy
oliwę z oliwek, wkruszamy
fetę, dodajemy
oregano i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Łyżeczką nakładamy tę masę na papryczki i wrzucamy je na patelnię. Smażymy kilka minut. Gotowe. Szybka, prosta i smaczna przekąska:)
Figi KimiTen produkt jest wyjątkowy.
Figi Kimi to unikatowy, tradycyjny produkt wytwarzany wyłącznie na obszarze Kimi na wyspie Eubea w Grecji . Rosną one na lokalnej odmianie figowców, które nie są opryskiwane żadnymi chemikaliami.Zbiór fig Kimi rozpoczyna się 10 sierpnia i trwa do końca września.
Owoce zbierane są z drzew dopiero, kiedy są bardzo dojrzałe. Następnie suszy się je na słońcu 4-5 dni do momentu, aż całkowicie wyschną. Przed pakowanie zanurza się je w gorącej wodzie, aby stały się miękkie, a następnie pozostawia na 24 godziny do wyschnięcia.
Figi są bogatym źródłem błonnika, potasu, wapnia, magnezu i wielu innych dobroczynnych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
serca, mózgu i układu nerwowego. Wspierają również funkcjonowanie układu trawiennego. Co najważniejsze są pyszne i świetnie posłużą jako zdrowa przekąska. Warto nimi zastąpić
słodycze.
Figi Kimi kupisz tutaj. Kliknij.
Suszone pomidoryTe
pomidory dojrzewały w
słonecznej Grecji. Po zerwaniu zostały wysuszone na słońcu wraz z
solą morską. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Doskonale nadają się do
sosów, pasztetów, dipów, pizzy, sałatek itp. Nadają potrawą cudowny smak. Poniżej przepis na smakowity dip z
suszonych pomidorów.Składniki potrzebne do przygotowania dipu z
suszonych pomidorówsuszone na słońcu
pomidorów, które kupisz tutaj,
serek śmietankowy,pół szklanki
śmietany,1 łyżka
majonezu,2 ząbki
czosnku,kilka kropli
sosu tabasco, jeżeli lubicie pikantne dipy,świeża
bazylia,
sól,
pieprz.
Wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki na gładką masę i odstawić na godzinkę do lodówki do schłodzenia. Dip można podawać z warzywami,
krakersami,
chlebem lub grzankami.