ßßß Cookit - przepis na Ciasto parzone:

Ciasto parzone:

Wykonanie

9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×
Najlepsze ciasto z kremem na rodzinne imprezy, przyjęcia, święta czy sylwestra ? Przemyślałam to i doszłam do wniosku , że nie niezaprzeczalnie jest to karpatka! Zdziwicie się zapewne jeśli powiem, iż przepis mam z Zakopanego , bo to właśnie w Tatrach jadłam najlepszą karpatkę. Sekretem pysznego ciasta jest parzona mąka, musicie uchwycić moment gdy masa odchodzi swobodnie od ścianek. Dużą rolę odgrywa tutaj szczypta soli – więc o niej nie zapomnijcie – wpływa na smak, strukturę i parowanie wody. Oto niesamowicie prosty i tani przepis na powszechnie lubianą Karpatkę. Ciasto możecie wykorzystać jako bazę do ptysiów, groszku do zup, eklerek czy oponek ( pieczonych i smażonych ), a krem dowolnie modyfikować, można przełożyć placki śmietaną czy kremem na żółtkach (kremówkowym) – taki zrobię następnym razem.
Składniki:
1/3 ( 85 g) kostki margaryny lub masła
1 szklanka mąki tortowej lub poznańskiej
1 szklanka wody
4 duże jaja
szczypta soli
Krem:
1000 ml tłustego mleka 3,2% tł.
3 op. budyniu waniliowego ( najlepiej Belbake z Lidla)
50 – 100 ml ajerkoniaku lub łyżka spirytusu
250 g margaryny Kasi lub Tortowej*
laska wanilii ( lub cukier z wanilią, ew. wanilinowy)
dodatkowo:
cukier puder
*moim zdaniem masło do karpatki jest za ciężkie. Jeśli jednak lubicie kremy maślane nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić krem na bazie masła.
Przygotowanie:
Krem
Z mleka odlewamy 3/4 szklanki, rozrabiamy w niej budynie.
Laskę wanilii kroimy na pół, wydrążamy ziarna, dodajemy je do mleka, razem z laską (lub wanilią w dowolnej formie) i cukrem. Gotujemy.
Z gotującego wyciągamy laskę, wlewamy budyń. Przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Tłuszcz ucieramy aż stanie się puszysty.
Po łyżce dodajemy budyń, gdy się połączy strużką wlewamy ajerkoniak, ilość zależy od jego aromatu – ja dałam ok. 80 ml, powinien być lekko wyczuwalny.
Ciasto:
Tłuszcz rozpuszczamy z wodą. Gdy się zagotuje dodajemy sól i mąkę, energicznie mieszając.
Ciasto jest gotowe gdy zacznie odstawać od brzegów naczynia garnka i zbije się w kulkę.
Gorące ciasto przekładamy do misy miksera.
Wbijamy po jajku, nie przerywając ucierania, dodając kolejne po połączeniu wcześniejszego. Jeśli dodajemy proszek to na tym etapie.
Ciasto powinno być dość gęste, lepkie.
Rozsmarowujemy je na dwóch blachach pokrytych papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach 15 minut, kontrolując aby się nie spiekły, jeśli są złote już im wystarczy.
Studzimy.
Zimne blaty ptysiowe przekładamy kremem, gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
Radzę przygotować krem przed przygotowaniem ciasta. Budyń stygnie o wiele dłużej niż całe przygotowanie ciasta łącznie z pieczeniem.
Powiązane notki:
Ciasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju
Tort maślany z kremem orzechowym i miodem
Wuzetka ( W-Z) z kremem cytrynowym
Tort bezowo kokosowy z kremem makowym
Biszkopt z kremem czekoladowym – Ciasto o smaku Rafaello
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/12/30/karpatka-z-kremem-najlepszy-przepis-na-ciasto-parzone