Wykonanie
9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×Najlepsze ciasto z kremem na rodzinne imprezy, przyjęcia, święta czy sylwestra ? Przemyślałam to i
doszłam do wniosku , że nie niezaprzeczalnie jest to karpatka! Zdziwicie się zapewne jeśli
powiem, iż przepis mam z Zakopanego , bo to właśnie w Tatrach
jadłam najlepszą karpatkę. Sekretem pysznego ciasta jest parzona
mąka, musicie uchwycić moment gdy masa odchodzi swobodnie od ścianek. Dużą rolę odgrywa tutaj szczypta
soli – więc o niej nie zapomnijcie – wpływa na smak, strukturę i parowanie
wody. Oto niesamowicie prosty i tani przepis na powszechnie lubianą Karpatkę. Ciasto możecie wykorzystać jako bazę do ptysiów,
groszku do zup, eklerek czy oponek ( pieczonych i smażonych ), a krem dowolnie modyfikować, można przełożyć placki
śmietaną czy kremem na żółtkach (kremówkowym) – taki zrobię następnym razem.

Składniki:1/3 ( 85 g) kostki
margaryny lub
masła1 szklanka
mąki tortowej lub poznańskiej1 szklanka
wody4 duże
jajaszczypta
soliKrem:1000 ml tłustego
mleka 3,2% tł.3 op. budyniu
waniliowego ( najlepiej Belbake z Lidla)50 – 100 ml
ajerkoniaku lub łyżka
spirytusu250 g
margaryny Kasi lub Tortowej*
laska wanilii ( lub
cukier z
wanilią, ew. wanilinowy)dodatkowo:
cukier puder*moim zdaniem
masło do karpatki jest za ciężkie. Jeśli jednak lubicie kremy maślane nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić krem na bazie
masła.Przygotowanie:KremZ
mleka odlewamy 3/4 szklanki, rozrabiamy w niej budynie.
Laskę wanilii kroimy na pół, wydrążamy ziarna, dodajemy je do
mleka, razem z laską (lub
wanilią w dowolnej formie) i
cukrem. Gotujemy.Z gotującego wyciągamy laskę, wlewamy
budyń. Przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.Tłuszcz ucieramy aż stanie się puszysty.Po łyżce dodajemy
budyń, gdy się połączy strużką wlewamy
ajerkoniak, ilość zależy od jego aromatu – ja dałam ok. 80 ml, powinien być lekko wyczuwalny.Ciasto:Tłuszcz rozpuszczamy z
wodą. Gdy się zagotuje dodajemy
sól i
mąkę, energicznie mieszając.Ciasto jest gotowe gdy zacznie odstawać od brzegów naczynia garnka i zbije się w kulkę.Gorące ciasto przekładamy do misy miksera.Wbijamy po
jajku, nie przerywając ucierania, dodając kolejne po połączeniu wcześniejszego. Jeśli dodajemy proszek to na tym etapie.Ciasto powinno być dość gęste, lepkie.Rozsmarowujemy je na dwóch blachach pokrytych papierem do pieczenia.Pieczemy w 200 stopniach 15 minut, kontrolując aby się nie spiekły, jeśli są złote już im wystarczy.Studzimy.Zimne blaty ptysiowe przekładamy kremem, gotowe ciasto posypujemy
cukrem pudrem.Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.Radzę przygotować krem przed przygotowaniem ciasta.
Budyń stygnie o wiele dłużej niż całe przygotowanie ciasta łącznie z pieczeniem.Powiązane notki:Ciasto
serowo-
czekoladowe z kremem – ala Fale DunajuTort
maślany z kremem
orzechowym i
miodemWuzetka ( W-Z) z kremem
cytrynowymTort
bezowo kokosowy z kremem makowym
Biszkopt z
kremem czekoladowym – Ciasto o smaku Rafaello