Wykonanie
Ciasto którego wykonanie bardzo odciąga się w czasie ze względu na 2 różne masy
orzechową i
kokosową jednak warto je zrobić na jakąś szczególną okazję na pewno przebije nie jednego
torta. Ciasto jest bardzo wysokie i wychodzi ponad blaszkę. Piekłam w standardowej blaszce o wymiarach 25 cm x 42 cm.
Składniki:masa orzechowa1 kostka
masła1/2 l
mleka2 budynie
waniliowe3 łyżki
cukru6 łyżek mielonych
orzechów2-3 łyżki
spirytusumasa kokosowa2 kostki
masła2
jajka1/2 szklanki
mleka1 1/2 szklanki
cukru20 dag wiórek
kokosowych1 szklanka
mlekanasączenie
biszkoptów1 szklanka zimnej przegotowanej
wodysok z 3
cytryn2 łyżki
cukrudodatkowo należy upiec 3 cienkie
biszkoptyWykonanie:masa orzechowaNa
mleku ugotować
budyń z
cukrem, wystudzić.
Masło ucierać dodając
budyń,
spirytus i
orzechy. Podzielić na 4 części.masa kokosowaW 1 szklance ciepłego
mleka zaparzyć
kokos i wystudzić.
Jajka ubić z
cukrem na parze wlać cienkim strumieniem 1/2 szklanki gorącego
mleka i dalej ubijać. Studzić cały czas ubijając.
Masło utrzeć na puch i dodać zimną masę jajeczną i
kokos. Podzielić na 2 części.ponczWszystkie składniki wymieszać i nasączyć nim
biszkopty.przełożenie ciasta
Biszkopt - masa orzechowa - masa kokosowa -
biszkopt posmarowany z obu stron masą
orzechową - masa kokosowa -
biszkopt posmarowany od
spodu masą
orzechową - polewa
Źródło:100 nowych ciasta Siostry Anastazji