Wykonanie
To jedno z ciast, które przywodzi na myśl beztroskie chwile dzieciństwa. Karpatka w wykonaniu mojej mamy była pyszna, ale ja postanowiłam przepis nieznacznie zmodyfikować i dodać mu nowego charakteru.
Waniliowy krem na bazie ma sła jest po prostu idealny. Dzięki niemu karpatka rozpływa się w ustach. Koniecznie zróbcie to ciach o. Ostrzegam jednak, nie poprzestaniecie na zjedzeniu jednego kawałka :)
Składniki:Ciasto:150 g
margaryny250 ml (1 szklanka)
wody1 szczypta
soli150 g (1 szklanka)
mąki (polecam
mąkę dalachowską)1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia5 dużych
jajekKrem:200 g
masła 82%1 litr
mleka 3,2 %3 łyżeczki
cukru waniliowego3/4 szklanki
cukru2 budynie
waniliowe duże (na 3/4 litra
mleka)Dodatkowo:2 łyżeczki
margaryny (do wysmarowania formy)2 łyżki
mąki (do wysypania formy)1 łyżka
cukru pudru (do posypania)
Ciasto: W rondlu rozpuścić
wodę z
margaryną i podgrzać prawie do zagotowania. Wsypać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Mieszać energicznie drewnianą łyżką, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić do przestudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać po 1
jajku i miksować do połączenia się składników. Dwie blaszki o takich samych wymiarach (u mnie 36x25 cm) wysmarować łyżeczką
margaryny i wysypać łyżką
mąki. Ciasto podzielić na dwie części i równomiernie rozsmarować na dnie blaszek. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) lub do 180 stopni z termoobiegiem. Piec około 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 10 minut do wystudzenia.Krem: 750 ml
mleka zagrzać. W pozostałej ilości rozpuścić budynie,
cukier i
cukier waniliowy. Do gotującego się
mleka dodać budynie i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy
budyń zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Miękkie
masło zmiksować na puszysto. Do
masła dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Przygotowaną masę przełożyć na jedną warstwę wystudzonego ciasta i rozsmarować. Przykryć drugim
ciastem i delikatnie docisnąć. Posypać obficie c u krem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego!Rady:Ciasta można piec w piekarniku oddzielnie, każde po 30 minut.
Cukier waniliowy można zastąpić miąższem z 1
laski wanilii.