Wykonanie
składniki na ciasto:-pół kostki
margaryny- szklanka
wody- szczypta
soli-5
jajek-szklankę
mąki-łyżeczkę
proszku do pieczeniaskładniki na krem:- kostka
masła- 3 budynie- 1/5l
mleka-
cukier waniliowy-3 łyżki krupczatki-4 łyżki
cukruNa tą ilość ciasta proponuję zrobić podwójną porcję kremu.
sposób wykonania:Ciasto: pół kostki
margaryny i szklankę
wody,szczypta
soli.Wszystko zagotować. Gotując wsypać szklankę
mąki,cały czas mieszać,na małym gazie.Jak ciasto wystygnie dodawać 5
jajek i miksować na średnich obrotach i dodać łyżeczkę
proszku do pieczenia.Rozsmarować na blachę nasmarowaną tłuszczem.Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w 180stopniach około 15min.Krem: Budynie rozrabiamy według przepisu i dodajemy krupczatkę.Jak wystygnie do zmiksowanego
masła na małych obrotach dodawać zimny
budyń.smarujemy na jedną część ciasta na krem układamy drugie ciasto.Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :-)