Wykonanie
Najlepsze ciasto na wyjazd w plener? Oczywiście, że ucierane. Tylko co zrobić jak już wieczór, a w lodówce tylko 2 jajka? Oczywiście, że poszukać na blogach. Czy znalazłam? Co za pytanie. Oczywiście, że tak. Tym razem z pomocą przyszła mi Evenka . Z małymi modyfikacjami ciacho wyszło super. Zachwycali się wszyscy od tych najmłodszych do najstarszych :).
Składniki:75 g
masła lub
margaryny75 g
cukru1
cukier waniliowy2
jajkaszczypta
soli1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
mąki2 łyżki
mlekapłatki migdałowe lub kruszonka do posypania (pominęłam)Wykonanie:Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.
Owoce pokroić na połówki.Tłuszcz utrzeć na puszystą masę dodając porcjami
cukier i
cukier waniliowy ,
jajka i
sól.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia , dodawać na zmianę z
mlekiem (ciasto wymaga tylko tyle płynu , by ciężko odrywało się od łyżki). Ciasto rozsmarować w natłuszczonej formie (u Evenki 12 x 22 cm , a u mnie 12 x 36). Na wierzchu poukładać pokrojonemorele, całość posypać
płatkami migdałowymi lub kruszonką (ja tego nie zrobiłam). Piec w temp. 175 st.C. przez 40 minut aż ciasto będzie suche w środku (sprawdzić patyczkiem)./wydrukuj przepis/a jedliśmy w takich okolicznościach: