ßßß

Składniki:75 g masła lub margaryny75 g cukru1 cukier waniliowy2 jajkaszczypta soli1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia150 g mąki2 łyżki mlekapłatki migdałowe lub kruszonka do posypania (pominęłam)Wykonanie:Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Owoce pokroić na połówki.Tłuszcz utrzeć na puszystą masę dodając porcjami cukier i cukier waniliowy , jajka i sól. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodawać na zmianę z mlekiem (ciasto wymaga tylko tyle płynu , by ciężko odrywało się od łyżki). Ciasto rozsmarować w natłuszczonej formie (u Evenki 12 x 22 cm , a u mnie 12 x 36). Na wierzchu poukładać pokrojonemorele, całość posypać płatkami migdałowymi lub kruszonką (ja tego nie zrobiłam). Piec w temp. 175 st.C. przez 40 minut aż ciasto będzie suche w środku (sprawdzić patyczkiem)./wydrukuj przepis/a jedliśmy w takich okolicznościach: