ßßß
Składniki:80 dag mięsa mielonego u mnie łopatka5 dag suszonych grzybów namoczonych i ugotowanych1 średnia włoska kapusta1 duża cebula1 bułkajajkomleko do namoczenia bułkisólpieprz ziołowymielona słodka paprykaczosnek granulowanylistek laurowyziele angielskieolejbulion drobiowySos pomidorowy:1 szklanka koncentratu pomidorowego1 cebula3 łyżki masła1 szklanka gęstej śmietany1 łyżka skrobi kukurydzianejsólcukierpieprz czarny mielonyOpis wykonania:Z kapusty wykrawamy głąb wraz z dolną częścią kapusty. Wkładamy do wrzącej wody posolonej 2 łyżkami soli i gotujemy około 15 minut na mniejszym ogniu. Wydrążamy środek min. 1 cm grubości musi być pozostawione im grubsza tym dłuższe pieczenie.Grzyby siekamy, cebulę drobno kroimy i podsmażamy na ogniu. Dodajemy do mięsa wraz z grzybami, jajkiem, odciśniętą bułką, doprawiamy dobrze przyprawami mięso nie może być mdłe. Masę wkładamy do wydrążonej kapusty.Garnek do zapiekania wykładamy jedna warstwą liści kapusty, wkładamy kapustę, stawiając ją ściętym do dołu. Podlewamy bulionem i dodajemy listek oraz ziele angielskie, przykrywamy i dusimy około 1,5 - 2 godziny sprawdzamy patyczkiem czy kapusta jest miękka.SosCebule drobno siekamy, szklimy na maśle, dodajemy koncentrat i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody i dodajemy do sosu, mieszamy do zgęstnienia sosu, doprawiamy wg. smaku. Możemy dodać posiekaną natkę pietruszki .

Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy