Wykonanie
Tym razem postanowiłam zamiast roladek z tradycyjnych
piersi kurczaka przygotować je z wyfiletowanych udek.Soczyste
mięso udek faszerowałam pikantnym i aromatycznym mielonym
mięsem. Roladki wyszły pyszne!Na pewno często
będę wracała do przepisu ... :))

Składniki:8 u dek z
kurczaka bez skóry i kościNa farsz:400g
mielonego mięsa (u mnie mielona
łopatka)1
jajko2-3 łyżki
bułki tartej2 ząbki
czosnkusłodka paprykasólpieprz ziołowyziele angielskieliść laurowytymianek3
cebuleolej do smażeniaWykonanie:

Udka (ja kupiłam już wyluzowane i bez skóry) lekko rozbić. Posypać z obu stron
solą,
pieprzem ziołowym,
słodką papryką i
tymiankiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotować farsz.
Mięso (u mnie
łopatka) zmielić. Dodać
jajko,
sól,
pieprz, 2-3 łyżki
bułki tartej, przeciśnięty przez praskę
czosnek. Masę dokładnie wyrobić. Na każde udko nakładać farsz, zwinąć formując roladkę. Spiąć wykałaczką lub związać bawełnianą nitką. Na patelni rozgrzać dość mocno
olej. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni - przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na
olej po smażonych roladkach wrzucić posiekaną
cebulę, podsmażyć ją na złoty kolor. Następnie dorzucić do niej
liść laurowy,
ziele angielskie, podlać wszystko
wodą (ok 1/2szkl.) i zagotować. Przelać zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z roladkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 50 minut. Po tym czasie roladki będą już miękkie. Podawać z
ziemniakami, kopytkami lub
kaszą.
