ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu

Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu

nazwa

Wykonanie

Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu to bardzo prosty przepis, idealny dla osób zabieganych i tych gotujących na dwa dni. Doskonały także dla tych, którym nie smakuje gotowane mięso z rosołu czy tych, którzy nie lubią marnować resztek. U mnie zazwyczaj mięso z rosołu jest zjadane, bo każdy je lubi. Kotleciki natomiast są pomysłem dla tych, którzy nie wiedzą co z nim zrobić. Takie kotleciki najlepiej podać z pieczonymi warzywami lub warzywami na patelnię. Oczywiście możecie dobrać do nich ulubioną surówkę czy też ziemniaki. Kotleciki smakują podobnie jak kotlety mielone. Zrobiłam je z mięsa z kurczaka, jednak można je przygotować także z wołowiny czy mięsa indyka.
Zobacz też:
Kotleciki z kurczaka z pieczarkami
Porcji: 8-10 Czas gotowania: 40 minut
Składniki
300 g gotowanego mięsa z rosołu
100 g ugotowanego ryżu
2 jajka
szklanka bułki tartej
średnia cebula
ząbek czosnku
łyżeczka tymianku
łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przepis
1
Mięso, cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa, a następnie mieszamy z ryżem.
2
Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę - masa ma mieć taką konsystencję, aby swobodnie formowała się w kotelciki. Kiedy jest za rzadka, dodajcie odrobinę bułki tartej. Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3
Formujemy z niej kotleciki i obtaczamy każdy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, powinien on zakrywać całe dno patelni.
4
Smażymy kotlety na dużym ogniu do zrumienienia - po około 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2019/02/kotleciki-z-miesa-z-rosolu