Wykonanie
Kotleciki z
mięsa z rosołu i
ryżu to bardzo prosty przepis, idealny dla osób zabieganych i tych gotujących na dwa dni. Doskonały także dla tych, którym nie smakuje gotowane
mięso z rosołu czy tych, którzy nie lubią marnować resztek. U mnie zazwyczaj
mięso z rosołu jest zjadane, bo każdy je lubi. Kotleciki natomiast są pomysłem dla tych, którzy nie wiedzą co z nim zrobić. Takie kotleciki najlepiej podać z pieczonymi warzywami lub warzywami na patelnię. Oczywiście możecie dobrać do nich ulubioną surówkę czy też
ziemniaki. Kotleciki smakują podobnie jak kotlety mielone. Zrobiłam je z
mięsa z kurczaka, jednak można je przygotować także z
wołowiny czy
mięsa indyka.Zobacz też:Kotleciki z
kurczaka z
pieczarkamiPorcji: 8-10 Czas gotowania: 40 minutSkładniki300 g gotowanego
mięsa z rosołu100 g ugotowanego
ryżu2
jajkaszklanka
bułki tartejśrednia
cebulaząbek
czosnkułyżeczka
tymiankułyżeczka
słodkiej paprykisól i
pieprz do smaku
olej do smażeniaPrzepis1
Mięso,
cebulę i
czosnek mielimy maszynką do
mięsa, a następnie mieszamy z
ryżem.2Dodajemy
jajka,
przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę - masa ma
mieć taką konsystencję, aby swobodnie formowała się w kotelciki. Kiedy jest za rzadka, dodajcie odrobinę
bułki tartej. Masę doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.3Formujemy z niej kotleciki i obtaczamy każdy w
bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy
olej, powinien on zakrywać całe dno patelni.4Smażymy kotlety na dużym ogniu do zrumienienia - po około 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

