ßßß
Składniki:50 dag mielonego mięsa wieprzowego1 czerstwa bułka2 szklanki mleka1 jajko1 cebula4 łyżki masła4 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka cukru1 łyżeczka oregano1 liść laurowypo kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzusok z 1 cytrynysól, pieprzWykonanie:Bułkę namoczyć w mleku. Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką, oregano, solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić na nim posiekaną cebulkę, zasmażyć z mąką, podlać 1/s szklanki wody.Zasmażkę przelać do brytfanny, dodać sok z cytryny, ziarna ziela i pieprzu, liść laurowy, cukier i sól. Zagotować. Z mięsa uformować kulki, włożyć je do wrzącego sosu. Gotować około 30 minut. Przed podaniem sos przecedzić przez sito i polać nim zrazy.
/wydrukuj przepis/