Wykonanie
Składniki- Farsz:ok 150 g
suszonych grzybów namoczonych w wodzie co najmniej 4 godziny,1 kg
kapusty kiszonej,
masło,1 duża
cebula,
liść laurowy,kilka ziarenek
pieprzukilka ziarenek
ziela angielskiegoPrzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka.Wykonanie:
Grzyby, gotujemy razem z
wodą, w której się moczyły około 30 minut, aż zmiękną, następnie odcedzamy je i zachowujemy
wywar.
Wywar uzupełniamy
wodą, dodajemy
liście laurowe oraz
ziele angielskie.
Kapustę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w wywarze z
grzybów do miękkości około 45 minut. Na
maśle szklimy
cebulę. Odsączone
grzyby i odciśniętą, ugotowaną
kapustę drobno kroimy.
Grzyby,
kapustę i
cebule wkładamy do jednej miski. Całość obficie przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
papryką i dokładnie mieszamy.Składniki- naleśniki:400 ml
mleka,około 150 g
maki pszennej,
jajko,szczypta
soli,
olej- do smażenia.Panierka:2
jajka,
bułka tarta,
olej- do smażenia.Wykonanie:
Mleko,
mąkę,
jajko, s ól zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć na patelni z odrobina gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.Farsz nakładać na naleśniki i zawijać. Przed podaniem panierować krokiety w
jajku i
bułce tartej, smażyć na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.