ßßß
Składniki:3 ziemniaki2 duże marchewki1 szalotka1/2 czerwonej papryki1 filiżanka mrożonego groszku2 ząbki czosnku5 plastrów imbiru200 g przecieru pomidorowego1 łyżka olejuprzyprawy: sól, pieprz ziołowy, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, czerwona papryka, kumin, chili, świeże zioła - tymianek, rozmarynKlopsiki:30 dkg mielonej łopatki wieprzowej1 jajko eko2-3 łyżki bułki tartej2 łyżki zimnej wodyprzyprawy:sól, czarny mielony pieprz, mielona kolendra, suszony tymianekPrzygotowanie:Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew w plasterki, szalotkę w kosteczkę.W garnku rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone warzywa. Dodać wodę, w takiej ilości, aby zakryć warzywa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, plastry imbiru.Zupę gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.Produkty na klopsiki wymieszać w misce, przyprawić i uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.Klopsiki przełożyć do gotowanej zupy, dodać 2-3 szklanki wody, gotować jeszcze 10 minut.Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, mrożony groszek, przecier pomidorowy, gotować jeszcze 5 minut.Kilka minut przed zakończeniem gotowania przyprawić zupę solą, przyprawami i dodać zgniecione ząbki czosnku .Zupa powinna być lekko pikantna lub jeśli lubicie bardzo pikantna, zależy ile dodacie przypraw.Smacznego