Wykonanie
Dzisiejsza zupa jest sycąca i mocno rozgrzewająca, idealna na mroźne dni. Kiedy wracamy do domu głodni i zmarznięci, z przyjemnością witamy na
stole, miseczkę rozgrzewającej zupy z klopsikami.Ta zupa to kolejne danie z klopsikami na moim blogu:) Małe
mięsne kuleczki są zjadane przez moje dziecko bez gadania. Jeśli to samo
mięso pokroiłabym w kostkę, zupa byłaby niezjedzona.

Składniki:3
ziemniaki2 duże
marchewki1
szalotka1/2
czerwonej papryki1 filiżanka mrożonego
groszku2 ząbki
czosnku5 plastrów
imbiru200 g
przecieru pomidorowego1 łyżka
olejuprzyprawy:
sól,
pieprz ziołowy, 3
liście laurowe, 5 ziaren
ziela angielskiego,
czerwona papryka, kumin,
chili, świeże
zioła -
tymianek,
rozmarynKlopsiki:30 dkg mielonej
łopatki wieprzowej1
jajko eko2-3 łyżki
bułki tartej2 łyżki zimnej
wodyprzyprawy:
sól, czarny mielony
pieprz, mielona
kolendra, suszony
tymianekPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
marchew w plasterki,
szalotkę w kosteczkę.W garnku rozgrzać
olej i podsmażyć pokrojone warzywa. Dodać
wodę, w takiej ilości, aby zakryć warzywa. Dodać
liście laurowe,
ziele angielskie, plastry
imbiru.Zupę gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.Produkty na klopsiki wymieszać w misce, przyprawić i uformować klopsiki wielkości
orzecha włoskiego.Klopsiki przełożyć do gotowanej zupy, dodać 2-3 szklanki
wody, gotować jeszcze 10 minut.Dodać pokrojoną w kostkę
paprykę, mrożony
groszek,
przecier pomidorowy, gotować jeszcze 5 minut.Kilka minut przed zakończeniem gotowania przyprawić zupę
solą,
przyprawami i dodać zgniecione ząbki
czosnku .Zupa powinna być lekko pikantna lub jeśli lubicie bardzo pikantna, zależy ile dodacie przypraw.Smacznego