Wykonanie

Tuż po zabłyśnięciu pierwszej gwiazdy i przełamaniu się opłatkiem oraz złożeniu sobie przez wszystkich serdecznych i ciepłych życzeń wszyscy członkowie wraz z przyjaciółmi rodziny mogli wreszcie zasiąść do wigilijnego stołu. Rozpoczynały się długo oczekiwane przez wszystkich święta. Nie byłoby świąt i wigilijnej kolacji bez barszczu na domowym zakwasie, który tydzień wcześniej zakisiła babcia, barszcz gotowała moja mama a cudownych, tajemniczych
ziół i przypraw dosypywała w tajemnicy przed mamą szalona ciotka Luśka. Owszem, jadałam
potem wyśmienite, inne zupy na wigilijne kolacje, bo i grzybowa z
borowików i aksamitna migdałowa, czy siemieniotka i zupa rybna były naprawdę pyszne i niepowtarzalne. Jednak największym sentymentem darzę barszcz z uszkami mojej mamy. Także w moim domu jest on numerem jeden, na ten jedyny i niepowtarzalny wieczór, gdy się Chrystus rodzi.Zanim zabierzesz się do gotowania barszczu czerwonego proponuję - zakiś
buraki na barszcz (o tympisałam w
poście z 9 grudnia tego roku).

Jak ugotować barszcz?Co będzie potrzebne:2
marchewki,2
pietruszki½ średniego
selera1
pora1
cebula1,5 – 2kg
buraków (mogą być z kiszenia barszczu)2
jabłka – szara reneta4
śliwki suszone2 suszone grzyby/
wywar z gotowanych grzybow suszonych
liść laurowy,
ziele angielskie,
czosnek,
tymianek,
majeranek, sol,
pieprz,
cukier,1-2
goździki,
sok z cytrynyprzyprawy, zioła– wszystko do smaku.Jak wykonać:Jarzyny obieramy i zalewamy 2 litrami osolonej
wody (dodając
liść laurowy i
ziele angielskie). Dodać zrumienioną ze wszystkich stron
cebulę (można ją przekroić na pół). Następnie dołożyć
grzyby suszone i przygotować
wywar jarzynowy.Następnie dodać albo świeżo obrane i starte na dużych oczkach
buraki albo wykorzystać
buraki kwaszone i dodać
jabłka pokrojone w ćwiartki (w skorkach, bez gniazd nasiennych i pestek) oraz
śliwki,
tymianek,
majeranek - i jak to szalona ciotka Luśka robiła – dodać 1-2
goździki. Barszcz trzymać na wolnym ogniu – nie gotować!Po 40-60 minutach barszcz przecedzić na grubym sicie w celu uzyskania czystej i klarownej zupy.Zupę można teraz odpowiednio zakwasić wcześniej zrobionym zakwasem buraczanym, a jeśli trzeba to i
sokiem z cytryny. Następnie dosłodzić, dopieprzyć, dosolić – a wszystko według rozsądku i własnego smaku.Można też doprawić barszcz
wywarem z ugotowanych
grzybów.

A jeśli barszcz … to tylko z uszkami :)Co będzie potrzebne na farsz:100g
grzybów suszonych – najlepiej
borowików, ale nie są wymagane½
bułki (najlepiej czerstwej)
bułka tarta (w razie potrzeby – gdyby farsz był za mokry)1 mała
cebula1,5 szklanki
mąki pszennejkilka łyżek
wodykilka łyżek
oleju rzepakowegosól i
pieprz do smakuJak wykonać farsz:
Grzyby przepłukać na sicie i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić –
wywaru nie wylewać!!! Może być przydatna do doprawienia barszczu.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną tłuszczu. Namoczoną i odciśniętą
bułkę wraz z
grzybami i wcześniej przygotowaną
cebulą należy przepuścić przez maszynkę do mięsa/przemielić w maszynce do
mięsa. Jeśli farsz jest zbyt mokry – można podsypać go odrobiną
bułki tartej. Dosolić i doprawić
pieprzem.Uwaga!!! Farsz zwykle robię dzień wcześniej niż zamierzam kleić uszka.To będzie potrzebne na uszka:ok. 1,5 szklanki
mąkiszczypta
soliwodaJak wykonać uszka:Wyrobić w misie ciasto wsypując do niej 1, 5 szklanki
mąki, szczyptę
soli oraz tyle
wody ile wchłonie
mąka.Wyrobić ciasto jak na pierogi aż będzie elastyczne. Następnie na wysypanej
mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i wyciąć z niego kwadraty o bokach ok. 3cm, na które
potem nałożyć niewielką ilość
grzybowego farszu.Następnie złożyć przeciwległe rogi kwadratu w taki sposób, aby powstał trójkąt i zlepić dokładnie wszystkie brzegi. Następnie złapać dwa rogi przeciwległe trójkąta i zlepić je ze sobą – w taki sposób powstaje uszko.W dużym garnku zagotować osoloną
wodę. Wrzucać uszka partiami, mieszając drewnianą łyżką i gotować, ażwypłyną na powierzchnię.