ßßß Cookit - przepis na 770. tropikalny placek owsiany, vegan! i pomarańczowe tofu.

770. tropikalny placek owsiany, vegan! i pomarańczowe tofu.

nazwa

Wykonanie

Placek bez jaj? Czy to w ogóle się uda?! Nic bardziej mylnego - oczywiście, że tak! Dziś na śniadanie serwuję wegański placek owsiany, w egzotycznym wydaniu. Ma cudowny smak i zapach kokosa, słodycz daktyli oraz banana i kawałki ziaren kakaowca . Do tego słodki mus z ananasa, pełne zdrowia jagody goji oraz otulające podniebienie naturalne masło orzechowe .
wegański kokosowo -bananowy placek owsiany z daktylami oraz ziarnem kakaowca podany z musem ananasowym, jagodami goji, płatkami kokosowymi i masłem orzechowym
vegan coconut -banana oat pancake with dates and cocoa nibs served with pineapple mousse, goji berries, coconut flakes and peanut butter
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżka wiórek kokosowych
- szczypta mielonej wanilii
- daktyle, pokrojone w kosteczkę
- 1/3 szklanki mleka migdałowego (lub inne roślinne)
- łyżka mąki owsianej
- łyżka mąki kokosowej
- 1/2 dojrzałego banana
- ziarna kakaowca (opcjonalnie)
Płatki, wiórki, wanilię oraz daktyle - wymieszać ze sobą i zalać na noc mlekiem. Rano dodać mąki oraz rozgniecionego banana i ziarna kakaowca. Masa ma być bardzo gęsta. Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym i smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem, formując jeden duży placek lub kilka mniejszych. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Z przewracaniem placka na drugą stronę nie ma żadnego problemu ;)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dziś też kolejny pomysł na podanie wędzonego tofu. Monika poleciła mi swój przepis na jego pomarańczową wersję, dziękuję :* Nie czekałam zbyt długo by go wypróbować - smakuje świetnie! To najlepszy obiad jaki jadłam dotychczas w te wakacje :)
pomarańczowe wędzone tofu z kaszą jaglaną, pestkami dyni oraz pieczonymi brokułami i marchwią w ostrych przyprawach
orange smoked tofu with millet with pumpkin seeds and baked broccoli and carrot with hot spices
Według przepisu, marynata : sok z 1/2 pomarańczy, łyżka miodu lub syropu z agawy (w wersji wegańskiej), sok 1/2 cytryny, pieprz cytrynowy, łyżka oliwy z oliwek - wymieszać i zamarynować wędzone tofu, najlepiej na całą noc w lodówce, następnie usmażyć na patelni
pieczone warzywa : brokuł lekko podgotować, marchew pokroić z niewielkie kawałki, całość przełożyć na papier do pieczenia, polać oliwą i posypać przyprawami: papryka słodka i ostra, czosnek z pietruszką, bazylia, zioła prowansalskie
Udanego weekendu! :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/08/770-tropikalny-placek-owsiany-vegan-i.html