ßßß Cookit - przepis na Comfort food z piekarnika.

Comfort food z piekarnika.

nazwa

Wykonanie

Nie ma to jak zaserwować sobie z samego rana comfort food’owe śniadanie. Tym razem nie z garnuszka ani patelni a z piekarnika . Ulubiona pieczona owsianka trafiła na talerz. Aromatyczna, z delikatnymi płatkami kokosa, wakacyjną lawendą oraz cynamonem . Dosłodzona dojrzałym bananem, a także lepkimi daktylami . Na mleku migdałowym, a przy tym podwójnie kokosowa . Podana z masłem orzechowym, które codziennie znika w mgnieniu oka, bo przecież kilogram masła sam się nie zje 😀
pieczona kokosowo-lawendowa owsianka z chia, bananem, świeżymi daktylami oraz cynamonem podana z masłem orzechowym
baked coconut-lavender oatmeal with chia, banana, fresh dates and cinnamon served with peanut butter
Składniki:
5-6 łyżek płatków owsianych
łyżka płatków kokosowych
łyżeczka nasion chia
posiekane, wypestkowane świeże daktyle (4-5)
cynamon
ok. łyżeczki suszonej lawendy
1/2 szklanki mleka migdałowego (lub inne roślinne)
łyżka mąki kokosowej
dojrzały banan
masło orzechowe do podania
Wieczorem wymieszać płatki, chia, płatki kokosowe, cynamon, lawendę oraz daktyle i zalać na noc mlekiem. Rano dodać połowę rozgniecionego banana oraz mąkę kokosową. Przełożyć do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia lub dokładnie natłuszczonej. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Podawać z masłem orzechowym, drugą połową banana, cynamonem lub jeszcze innymi dowolnymi dodatkami. Smacznego!
To dziś, dziś zaczynam ostatnią -nastkę . Kolejny dowód na to jak czas szybko mija. Tak wiele się zmienia. W moim życiu, na szczęście, pozytywne zmiany. Choć i czasem nie brak gorszych dni, łez i smutku. Jednak, tak jak w życiu każdego z nas – są lepsze i gorsze chwile. Przede wszystkim, nie poddawać się i myśleć pozytywnie, a wszystko jakoś się ułoży. Jeszcze wiele przede mną…
„ Nigdy się nie poddawaj, bo jeśli przeżyjesz te najgorsze chwile, to znaczy, że zasługujesz na te najlepsze ” cytaty.pl
Udanego dnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/11/comfort-food-z-piekarnika.html