Wykonanie
Lodówka pusta, a Ty nie masz pomysłu na obiad? Co powiesz na szybkie i proste wegańskie risotto
cytrynowe z
zielonym groszkiem ? To nieskomplikowany przepis, do którego nie potrzeba masy wyszukanych produktów. Gwarantuję, że zasmakuje każdemu, nawet temu nie będącemu na diecie roślinnej czy bezglutenowej.Są dania, które zawsze
mogę przygotować, gdy lodówka pusta, a my właśnie wróciliśmy zmęczeni z wyjazdu lub po prostu nie mamy czasu, by zrobić zakupy. Chyba każda "pani domu" posiada taki zestaw awaryjny. Na mojej liście takich dań obok
makaronu jest risotto .
Ryż,
cebulę,
bulion,
białe wino i
przyprawy mam zawsze w spiżarni. Reszta jest już improwizacją. Zwykle pyszną improwizacją. :)Dziś przedstawiam Wam wegańskie risotto
cytrynowe z
zielonym groszkiem, do którego nie potrzeba improwizacji, gdyż mrożony
groszek czy
cytryny są zazwyczaj w kuchni polskiego domu. Jeśli nie, można kupić je za grosze w każdym osiedlowym sklepie. Risotto to jest nieskomplikowane w wykonaniu i nie zajmuję zbyt dużo czasu. Smakuje natomiast obłędnie i idealnie sprawdzi się nie tylko na szybki obiad, ale i na wytworną kolację przy świecach.

wegańskie bezglutenowe(2 mniejsze porcje)- 150 g
ryżu arborio- 1 duża
cebula lub 2 małe- 500 ml ciepłego
bulionu warzywnego- 200 ml
białego wina- 1/4
cytryny - umytej i wyparzonej- skórka otarta z 2/3
cytryny- 1/2 łyżeczki
kurkumy- 1/4 łyżeczki mielonego
imbiru- szczypta
gałki muszkatołowej- 2-3 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych (nie-weganie mogą użyć startego
parmezanu)- 1 łyżeczka
tymianku, najlepiej
cytrynowego- 1 szklanka
mrożonego zielonego groszku-
oliwa-
sól,
pieprz- do podania: listki świeżej
miętyW głębszym garnku rozgrzewam
oliwę, na którą wrzucam poszatkowaną
cebulę. Gdy
cebula się zeszkli zmniejszam gaz i dodaję
ryż. Całość zalewam 200 ml
białego wina. Wrzucam 1/3
cytryny i skórkę otartą z 2/3
cytryny. Gdy
wino się wchłonie, dolewam chochelkę
bulionu. Co istotne,
bulion, który dolewamy powinien cały czas być ciepły, najlepiej więc trzymać go na ciepłym palniku. Należy także pamiętać, aby podczas całego gotowania co jakiś czas zamieszać
ryż. Najlepiej używać do tego drewnianej łyżki.Dodaję 2 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych,
przyprawy i
tymianek.
Solę i
pieprzę i dokładnie mieszam.Teraz przez cały czas gotowania, jak
ryż wchłonie cały
bulion dodaję jego kolejną porcję, pamiętając by co jakiś czas zamieszać potrawę. Czynność tą powtarzam do czasu aż
ryż zmięknie. Trwa to ok. 18 min.W czasie gotowania risotto, gotuję
groszek według instrukcji podanej na opakowaniu. Ugotowany
groszek hartuję wrzucając go do zimnej
wody, dzięki
czemu będzie jędrny i nie straci koloru.Pod koniec gotowania próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej
płatków drożdżowych (nadają naszemu risotto
serowy posmak i zagęszczają je). Gotowe risotto wykładam na talerze. Posypuję je obficie
zielonym groszkiem* i listkami świeżej
mięty. Całość oprószam świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!*Możecie nie posypywać risotto
groszkiem, ale wymieszać go wraz z
ryżem w garnku tuż przed podaniem, lub wymieszać 2/3
groszku, a resztą posypać już gotowe danie. Możliwości jest tyle, ilu kucharzy ;p