Wykonanie
Pyszne wegetariańskie kotleciki na bazie
fasoli w orzeźwiającym sosie to propozycja na smaczny, zdrowy i szybki obiad. Polecam!Kotlety:· 240 g
białej fasoli z puszki- waga po odsączeniu z zalewy· 1/2 szklanki
płatków owsianych· 1/4 szklanki gorącej
wody·
sól·
pieprz· duża szczypta
ostrej papryki· duża szczypta zmielonego
imbiru· duża szczypta
gałki muszkatołowej·
jajko· 2 łyżki pełnoziarnistej
bułki tartej· 30 g
sezamków· 1
cukierek miętowy· 2 łyżki pełnoziarnistej
bułki tartej z lnem· łyżeczka
olejuMakaron z
cukinii:· średnia
cukinia· odrobina
oleju rzepakowego·
sólSos
miętowo-
cytrynowy· 10
cukierków miętowych· 3 łyżki
wody· sok z 1
cytryny· skórka z 1
cytryny· 150 g gęstej kwaśnej
śmietany 18%· łyżka
masła· 1/2 łyżeczki
soli· 1/3 łyżeczki
pieprzu cytrynowego· 1/4 łyżeczki
imbiruSos - karmelki
miętowe rozdrabniamy w malakserze i przekładamy do rondelka.
Cukierki zalewamy
wodą i
sokiem wyciśniętym z jednej
cytryny (uprzednio ścieramy z niej skórkę, którą dodamy do sosu). Na małym ogniu podgrzewamy całość do momentu, aż
cukierki się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy
skórkę z cytryny.
Śmietanę hartujemy odrobiną płynu, a następnie dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy. Dodajemy łyżkę
masła. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
imbirem.Kotlety -
Płatki owsiane zalewamy gorącą
wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie odsączamy je z
wody i dodajemy do
fasoli. Dodajemy
przyprawy-
sól,
pieprz, gałkę,
imbir i
paprykę. Całość dokładnie blendujemy. Do masy fasolowej dodajemy 2 łyżki
bułki tartej i dokładnie mieszamy.
Sezamki blendujemy na proszek z
cukierkiem miętowym. Proszek przesypujemy na talerz, dodajemy
bułkę tartą. Z masy fasolowej formujemy kotlety. Gotowe kotleciki panierujemy w przygotowanej
bułce sezamkowej. Kotlety smażymy z obu stron na rumiano na odrobinie
oleju rzepakowego.
Makaron -
cukinię kroimy w cienkie plastry za pomocą mandoliny. .
Cukinię smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju- dosłownie chwilę, aby straciła surowość, ale zachowała jędrność i ładny kolor. Doprawiamy
solą.Składanie dania - na talerzu wykładamy porcję sosu, następnie na sosie kotleciki. Obok kotlecików
cukiniowy makaron. Smacznego!