ßßß Cookit - przepis na Kotlety z fasoli w sosie miętowo-cytrynowym

Kotlety z fasoli w sosie miętowo-cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne wegetariańskie kotleciki na bazie fasoli w orzeźwiającym sosie to propozycja na smaczny, zdrowy i szybki obiad. Polecam!
Kotlety:
· 240 g białej fasoli z puszki- waga po odsączeniu z zalewy
· 1/2 szklanki płatków owsianych
· 1/4 szklanki gorącej wody
· sól
· pieprz
· duża szczypta ostrej papryki
· duża szczypta zmielonego imbiru
· duża szczypta gałki muszkatołowej
· jajko
· 2 łyżki pełnoziarnistej bułki tartej
· 30 g sezamków
· 1 cukierek miętowy
· 2 łyżki pełnoziarnistej bułki tartej z lnem
· łyżeczka oleju
Makaron z cukinii:
· średnia cukinia
· odrobina oleju rzepakowego
· sól
Sos miętowo-cytrynowy
· 10 cukierków miętowych
· 3 łyżki wody
· sok z 1 cytryny
· skórka z 1 cytryny
· 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
· łyżka masła
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
· 1/4 łyżeczki imbiru
Sos - karmelki miętowe rozdrabniamy w malakserze i przekładamy do rondelka. Cukierki zalewamy wodą i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny (uprzednio ścieramy z niej skórkę, którą dodamy do sosu). Na małym ogniu podgrzewamy całość do momentu, aż cukierki się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy skórkę z cytryny. Śmietanę hartujemy odrobiną płynu, a następnie dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy. Dodajemy łyżkę masła. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.
Kotlety - Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie odsączamy je z wody i dodajemy do fasoli. Dodajemy przyprawy- sól, pieprz, gałkę, imbir i paprykę. Całość dokładnie blendujemy. Do masy fasolowej dodajemy 2 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy. Sezamki blendujemy na proszek z cukierkiem miętowym. Proszek przesypujemy na talerz, dodajemy bułkę tartą. Z masy fasolowej formujemy kotlety. Gotowe kotleciki panierujemy w przygotowanej bułce sezamkowej. Kotlety smażymy z obu stron na rumiano na odrobinie oleju rzepakowego.
Makaron - cukinię kroimy w cienkie plastry za pomocą mandoliny. . Cukinię smażymy na dobrze rozgrzanym oleju- dosłownie chwilę, aby straciła surowość, ale zachowała jędrność i ładny kolor. Doprawiamy solą.
Składanie dania - na talerzu wykładamy porcję sosu, następnie na sosie kotleciki. Obok kotlecików cukiniowy makaron. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/kotlety-z-fasoli-w-sosie-mietowo.html