wtorek, 26 Kwiecień 2011, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Tania zapiekanka, którą można zrobić z lodówkowych resztek.Składniki:opakowanie makaronu300 g gotowanej szynki1 cebulakubeczek śmietany 18%2 jajkasól, pieprzgałka muszkatołowa3 łyżki masłałyżka olejutłuszcz do posmarowania formyMakaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju na złoto. Szynkę kroimy w niedużą kosteczkę.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy wszystkie składniki.Ubijamy na sztywno białka i delikatnie mieszamy z przygotowaną masą. Przekładamy do natłuszczonej formy i obkładamy wiórkami masła. Zapiekamy 45 minut, aż się zrumieni.