ßßß Cookit - przepis na Tarta dyniowa z szynką i ryżem

Tarta dyniowa z szynką i ryżem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Tym razem będzie przepis na dynię na słono. Przepis odkryłam w czeluściach moich notatek kulinarnych z hasłem "Tarta dyniowa ze skwarkami" Pascala Brodnickiego. Niestety w sieci nie znalazłam takiego przepisu, więc nie mogę podać linka, nie mam też pewności kto jest autorem tego dania...
Najważniejsze jednak jest to, że przepis jest rewelacyjny ! Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoim smakiem, tylko zamiast skwarek dałam nieco chudszą szynkę. Myślę, że z boczkiem też byłaby pyszna !
Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno.
Składniki:
Kruche ciasto
125 g zimnego masła
250 g mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
Farsz
500 g pieczonej dyni
1 cebula
100 g szynki
50 g ryżu
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki domowej warzywnej pasty bulionowej
olej do smażenia
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki.
Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną dynię i przestudzoną szynkę z ryżem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut.
Po czym wypełniamy tartę farszem, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/11/tarta-dyniowa-z-szynka-i-ryzem.html