Wykonanie
Pin It

Tym razem będzie przepis na
dynię na słono. Przepis odkryłam w czeluściach moich notatek kulinarnych z hasłem "
Tarta dyniowa ze skwarkami" Pascala Brodnickiego. Niestety w
sieci nie znalazłam takiego przepisu, więc nie
mogę podać linka, nie mam też pewności kto jest autorem tego dania...Najważniejsze jednak jest to, że przepis jest rewelacyjny ! Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoim smakiem, tylko zamiast skwarek dałam nieco chudszą
szynkę. Myślę, że z
boczkiem też byłaby pyszna !Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno.Składniki:Kruche ciasto125 g zimnego
masła250 g
mąki pszennej1 łyżka
śmietany 18%szczypta
soliFarsz500 g pieczonej dyni1
cebula100 g
szynki50 g
ryżu2
jajkasólpieprzgałka muszkatołowa1/2 łyżeczki domowej warzywnej pasty bulionowej
olej do smażenia

Wykonanie:Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki.Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka
cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę
szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy
ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml
wody z dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy
ryż będzie miękki.Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym
ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki.Do miski wbijamy
jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną
dynię i przestudzoną
szynkę z
ryżem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut.Po czym wypełniamy tartę farszem, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut.