Wykonanie
Po Świętach zazwyczaj potrzebujemy odmiany i mamy ochotę na lekkie, warzywne dania. Dziś proponuję bardzo zdrową zapiekankę z
kaszy jaglanej i warzyw - ja oczywiście użyłam tych, które akurat miałam w domu (zarówno świeżych, jak i mrożonych). Podczas przygotowania dania pamiętajmy, że kluczowe będzie doprawienie składników - żeby potrawa nie była mdła, warto użyć świeżych i suszonych
ziół. Ja doprawiłam też całość
kurkumą i
curry, dzięki
czemu zapiekanka zyskała na wyrazistości. Jak zwykle przy tego typu daniach zachęcam do stworzenia własnej kompozycji smakowej. Smacznego:) dla 3-4 osób:ok. 100 g ugotowanej
kaszy jaglanej,1/3 małej
cukinii, dyni lub
kabaczka,1/2 małego
bakłażana,7-8
pieczarek,
marchewka,pół dużej
kalarepy,ćwierć małego
selera,kilka różyczek
brokułu,mała garść
jarmużu lub
szpinaku,1/2 szklanki ugotowanej
fasoli mung (u mnie ekologiczna
fasola mung od Symbio)duża
cebula,3 ząbki
czosnku,kilka łyżek świeżych
ziół (u mnie
natka pietruszki,
bazylia i odrobina
koperku),3 czubate łyżki
koncentratu pomidorowego,kilka czubatych łyżek startego
żółtego sera lub/i
parmezanuprzyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmaryn,
chili, opcjonalnie
kurkuma i/lub
curryCukinię, połowę porcji
bakłażana,
marchewkę,
kalarepę i
seler pokroić w kostkę,
cebulę i
czosnek drobno posiekać (część
bakłażana pokroić w plastry). Wymienione warzywa oraz
brokuł podsmażyć na małej ilości tłuszczu, dodać plasterki
pieczarek, a pod koniec smażenia
jarmuż i
fasolę mung (warzywa nie powinny być bardzo miękkie). Doprawić do smaku. Osobno podsmażyć plastry
bakłażana. Wszystkie warzywa wymieszać z
kaszą jaglaną, dodać koncentrat,
starty ser (odrobinę zostawić na wierch) oraz świeże
zioła. Całość przełożyć na blaszkę, wyrównać wierzch, ułożyć plastry
bakłażana i posypać
serem. Piec w 10 stopniach, ok. 15 minut lub do zarumienienia wierzchu.