Wykonanie
W końcu przyszła prawdziwa zima, jest mroźno, a dzisiaj zaczął padać śnieg. W taką pogodę lubię zjeść coś pożywnego: gęstą zupę, potrawkę lub gulasz. Dziś kolejny przepis właśnie na ten ostatni - tym razem wieprzowy z niebyt tradycyjnymi dodatkami warzywnymi. Pomysł na
groszek jako składnik gulaszu podpatrzyłam u Amerykanów, którzy dodają go do różnego rodzaju zapiekanek oraz potraw z
wołowiny i
wieprzowiny. Idealny z
ryżem,
kaszą lub
ziemniakami. Smacznego:)Polecam też inne moje przepisy na gulasze i potrawki, w tym wieprzowy gulasz z
papryką i wieprzowy gulasz z
grzybami. dla 3-4 osób:ok. 600 g
wieprzowiny (ja użyłam
szynki),2
marchewki,3/4 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę (użyłam mrożonej),1/2-3/4 szklanki mrożonego
groszku,duża
cebula,3 ząbki
czosnku,opcjonalnie kilka dużych
pieczarek,
woda lub domowy
bulion (ok. 3- 4 szklanek),opcjonalnie 1/3 szklanki
śmietanki (18-30%),1-2 łyżki
mąki,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie (lub
rozmaryn i
tymianek), słodka i
ostra paprykakilka czubatych łyżek
natki pietruszkiMięso pokroić w kostkę, doprawić
solą i
pieprzem, obsmażyć z obu stron na małej ilości tłuszczu (do lekkiego zarumienienia). Odłożyć.
Marchewkę pokroić w plastry, podsmażyć z drobno posiekanymi
cebulą i
czosnkiem. Dodać plasterki
pieczarek, a po kilku minutach wrzucić
mięso. Zalać całość
wodą lub
bulionem (w takiej ilości, by delikatnie zakryła składniki; gdyby płyn za szybko wyparował podczas gotowania, można go uzupełniać) i doprawić. Dusić na małym ogniu do miękkości
mięsa i warzyw (ok. 40-50 minut). Na 10 minut przed końcem duszenia dodać
dynię, a 5-6 minut później
groszek i
natkę pietruszki. Zagęścić sos
mąką rozmieszaną w małej ilości
wody lub
śmietanki. Podawać z
ryżem,
ziemniakami,
kaszą lub
makaronem.