ßßß

W końcu przyszła prawdziwa zima, jest mroźno, a dzisiaj zaczął padać śnieg. W taką pogodę lubię zjeść coś pożywnego: gęstą zupę, potrawkę lub gulasz. Dziś kolejny przepis właśnie na ten ostatni - tym razem wieprzowy z niebyt tradycyjnymi dodatkami warzywnymi. Pomysł na groszek jako składnik gulaszu podpatrzyłam u Amerykanów, którzy dodają go do różnego rodzaju zapiekanek oraz potraw z wołowiny i wieprzowiny. Idealny z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego:)Polecam też inne moje przepisy na gulasze i potrawki, w tym wieprzowy gulasz z papryką i wieprzowy gulasz z grzybami. dla 3-4 osób:ok. 600 g wieprzowiny (ja użyłam szynki),2 marchewki,3/4 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę (użyłam mrożonej),1/2-3/4 szklanki mrożonego groszku,duża cebula,3 ząbki czosnku,opcjonalnie kilka dużych pieczarek,woda lub domowy bulion (ok. 3- 4 szklanek),opcjonalnie 1/3 szklanki śmietanki (18-30%),1-2 łyżki mąki,przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub rozmaryn i tymianek), słodka i ostra paprykakilka czubatych łyżek natki pietruszkiMięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na małej ilości tłuszczu (do lekkiego zarumienienia). Odłożyć. Marchewkę pokroić w plastry, podsmażyć z drobno posiekanymi cebulą i czosnkiem. Dodać plasterki pieczarek, a po kilku minutach wrzucić mięso. Zalać całość wodą lub bulionem (w takiej ilości, by delikatnie zakryła składniki; gdyby płyn za szybko wyparował podczas gotowania, można go uzupełniać) i doprawić. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw (ok. 40-50 minut). Na 10 minut przed końcem duszenia dodać dynię, a 5-6 minut później groszek i natkę pietruszki. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody lub śmietanki. Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem.