ßßß
Sos pieczarkowy, który dziś polecam, nie jest może najmniej kalorycznym daniem, ale wspaniale sprawdzi się w te dni, kiedy zupełnie nie mamy czasu gotować, a chcemy zjeść coś pysznego i pożywnego. W takiej szybkiej wersji będzie dobrze smakował z makaronem lub ryżem, ale będzie też idealny jako składnik wszelkich zapiekanek lub jako dodatek do mięsa. Sos możemy też wzbogacić ulubionymi warzywami, boczkiem lub inną wędliną. Smacznego:)500 g pieczarek,ok. 1/2 szklanki śmietanki (18 lub 30%),3/4 szklanki domowego bulionu jarzynowego lub drobiowego (ew. wody),cebula,2-3 ząbki czosnku,opcjonalnie łyżka mąki do zagęszczenia sosu,opcjonalnie kilka łyżek startego sera,przyprawy do smaku: sól, pieprz, ulubione suszone zioła (u mnie bazylia, tymianek i rozmaryn)kilka łyżek posiekanej natki pietruszkiGrzyby pokroić w cienkie plasterki, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Smażyć pieczarki i cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, do zeszklenia cebuli. Dodać czosnek i przyprawy, zalać całość bulionem. Dusić 5-10 minut, aż składniki zmiękną. Wlać śmietankę, podgrzać całość kilka minut. Gdyby sos był za rzadki, dodać mąkę rozmieszaną z niewielką ilością płynu lub/i starty ser. Całość posypać natką pietruszki.