Wykonanie
Sos pieczarkowy, który dziś polecam, nie jest może najmniej kalorycznym daniem, ale wspaniale sprawdzi się w te dni, kiedy zupełnie nie mamy czasu gotować, a chcemy zjeść coś pysznego i pożywnego. W takiej szybkiej wersji będzie dobrze smakował z
makaronem lub
ryżem, ale będzie też idealny jako składnik wszelkich zapiekanek lub jako dodatek do
mięsa. Sos możemy też wzbogacić ulubionymi warzywami,
boczkiem lub inną
wędliną. Smacznego:)500 g
pieczarek,ok. 1/2 szklanki
śmietanki (18 lub 30%),3/4 szklanki domowego
bulionu jarzynowego lub drobiowego (ew.
wody),
cebula,2-3 ząbki
czosnku,opcjonalnie łyżka
mąki do zagęszczenia sosu,opcjonalnie kilka łyżek
startego sera,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz, ulubione suszone
zioła (u mnie
bazylia,
tymianek i
rozmaryn)kilka łyżek posiekanej
natki pietruszkiGrzyby pokroić w cienkie plasterki,
cebulę i
czosnek w drobną kostkę. Smażyć
pieczarki i
cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, do zeszklenia
cebuli. Dodać
czosnek i
przyprawy, zalać całość
bulionem. Dusić 5-10 minut, aż składniki zmiękną. Wlać
śmietankę, podgrzać całość kilka minut. Gdyby sos był za rzadki, dodać
mąkę rozmieszaną z niewielką ilością płynu lub/i
starty ser. Całość posypać
natką pietruszki.