Wykonanie
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta ... :))A jak święta - to
karp.A jak
karp, to odwieczny problem, co zrobić z głową, tej królewskiej
ryby ...Informuję, że należy ugotować z niej pyszną zupę
rybną.Taką, z dużą ilością
śmietany, z dodatkiem
rybnych pulpecików ...Będziecie się nią zajadać. Zaręczam :)))
Składniki:2 oczys zczone głowy
karpi (bez oczu)2 ogony2
marchewkibiała część
pora1
pietruszkakawałek
selera2
łodygi selera naciowego
ziele angielskieliść laurowysólpieprzsok z cytrynyśmietana 18%Na
rybne pulpety:obrane
mięso karpiajajkosólpieprz cytrynowymajeranekbułka tartaWykonanie:
Oczyszczone głowy i ogony zalewamy niewielką ilością
wody (tak, aby zakryły
rybę) i zagotowujemy. Po zagotowaniu
rybę odcedzamy, zalewamy czystą
wodą, dodajemy obraną
marchewkę,
pietruszkę,
seler i
por. Wrzucamy
ziele angielskie i
liść laurowy, solimy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Ja do gotującego się
bulionu dorzuciłam także pozostałe części
karpia. Kiedy warzywa są już miękkie
bulion przecedzamy.
Rybę studzimy, obieramy z ości. Warzywa (
marchewkę i
pietruszkę) ścieramy na tarce i wrzucamy ponownie do
rybnego bulionu.
Bulion doprawiamy
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny do smaku.Z obranej dokładnie
ryby przygotowujemy masę na pulpeciki.
Rybę blendujemy. Dodajemy
jajko,
sól,
pieprz cytrynowy,
majeranek i
bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpety wielkości
orzecha włoskiego i wrzucamy na gotujący się
bulion. Gotujemy ok 20 minut. Następnie zupę zaciągamy odrobiną
mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Na koniec dodajemy do smaku
śmietanę 18%. Podajemy z drobnym
makaronem.