ßßß Cookit - przepis na Żeberka panierowane

Żeberka panierowane

nazwa

Wykonanie

Wspaniale chrupiące mięso z żeberek, znikło z talerza w mgnieniu oka, chociaż podawałam bardzo gorące, nie mal prosto z patelni z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałatki.
Składniki:
1 kg żeberek mięsnych
2 łodygi selera naciowego
1 por
2 duże marchewki
1 duża pietruszka, korzeń
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 jajka
mąka do panierowania
tarta bułka do panierowania
olej i smalec (pół na pół) do smażenia
sól i pieprz
Do dużego naczynia wrzucamy całe żeberka, zalewamy wodą, dodajemy w całości selera, pora, obraną marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy, sól.
Przed gotowaniem.........................................................
Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i na średnim ogniu, gotujemy w odkrytym naczyniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Miękkie żeberka wyjmujemy łyżka cedzakową na deskę, usuwamy wszystkie chrząstki i kostki oraz kroimy mięso na grube plastry, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Krojenie w plastry, usuwanie chrząstek i kostek.........................................
Każdą część mięsa lekko oprószamy solą, panierujemy w mące.
Oprószanie mąką........................................................
W jajku z dodatkiem pieprzu.
W roztrzepanym jajku.....................................................................
I na końcu w tartej bułce.
W tartej bułce.....................................................
Oapanierowane przed pieczeniem.....................................................
Smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Smażenie............................................................................
Podajemy bardzo gorące. Smacznego !
Żeberka panierowane...............................................................
I jeszcze jak wyglądają w środku.......................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/06/Zeberka-panierowane.html