Wykonanie
Wspaniale chrupiące
mięso z
żeberek, znikło z talerza w mgnieniu oka, chociaż podawałam bardzo gorące, nie mal prosto z patelni z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałatki.Składniki:1 kg
żeberek mięsnych2
łodygi selera naciowego1
por2 duże
marchewki1 duża
pietruszka, korzeń2-3
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiego2
jajkamąka do panierowania
tarta bułka do panierowania
olej i
smalec (pół na pół) do smażenia
sól i
pieprzDo dużego naczynia wrzucamy całe
żeberka, zalewamy
wodą, dodajemy w całości
selera,
pora, obraną
marchewkę i
pietruszkę,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól.
Przed gotowaniem.........................................................Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i na średnim ogniu, gotujemy w odkrytym naczyniu do czasu, aż
mięso będzie miękkie. Miękkie
żeberka wyjmujemy łyżka cedzakową na deskę, usuwamy wszystkie chrząstki i kostki oraz kroimy
mięso na grube plastry, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Krojenie w plastry, usuwanie chrząstek i kostek.........................................Każdą część
mięsa lekko oprószamy
solą, panierujemy w
mące.
Oprószanie
mąką........................................................W
jajku z dodatkiem
pieprzu.
W roztrzepanym
jajku.....................................................................I na końcu w
tartej bułce.
W
tartej bułce.....................................................
Oapanierowane przed pieczeniem.....................................................Smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Smażenie............................................................................Podajemy bardzo gorące. Smacznego !
Żeberka panierowane...............................................................
I jeszcze jak wyglądają w środku.......................................................