ßßß Cookit - przepis na Herbaciana czekośliwka z orzeszkiem

Herbaciana czekośliwka z orzeszkiem

nazwa

Wykonanie

Przepis zajął pierwsze miejsce w konkursie organizowanym przez Świadome odżywianie !!!!!!
Przepis został wyróżniony nagrodą tygodnia w Konkursie “Smaczny przepis na zdrowie z Primaviką”!!!!!!
Przed nami długi weekend przygotowałam dla moich bliskich pyszny,aromatyczny tort. Inspiracją do powstania tortu była herbata Nestea i udział w konkursie Słodka prawda o stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA. Herbaciana czekośliwka z orzeszkiem jest wyjątkowa, pełna aromatu i smaku.
Składniki
Biszkopt czekoladowy
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
masa śliwkowa
1 litr powideł śliwkowych domowych
skórka pomarańczowa z sok z jednej pomarańczy
100 ml herbaty zielonej truskawkowej Nestea.
50 g śliwek suszonych
sos trzcinowy
3-4 ziarenka kardamonu
kilka goździków.
cynamon
mus orzechowy
500ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
150 g masła orzechowego
1szt cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru lub wg uznania
Dodatkowo
poncz
100ml herbaty zielonej truskawkowej Nestea
1 sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru pudru
300g czekolady do temperowania
Wykonanie
Biszkopt czekoladowy
Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Masa śliwkowa
Suszone śliwki kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy herbatę zieloną truskawkową dodajmy pokrojone śliwki, skórkę i sok z pomarańczy, kardamon, goździki,syrop trzcinowy , cynamon według uznania. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu mieszając. Pod koniec wyjmujemy goździki i kardamon, dodajemy powidła śliwkowe mieszamy gotujemy kilka minut.
Mus orzechowy.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze cukrem waniliowym i małymi porcjami ser mascarpone i masło orzechowe.
poncz
Do szklanki wlewamy herbatę dodajemy cukier puder i sok z cytryny dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru
Czekoladę temperujemy w mikrofali, oblewamy tort z reszty robimy dekoracje na tort według uznania.
Biszkopt kroimy na dwie części. Pierwszą nasączamy ponczem, wykładamy gorącą masę śliwkową.Wstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.Na masę śliwkową wylewamy mus orzechowy, przykrywamy drugą częścią biszkopt, nasączamy ponczem, ciasto oblewamy polewą czekoladową. Robimy dekoracje według uznania.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/11/herbaciana-czekosliwka-z-orzeszkiem.html