Wykonanie
Przepis zajął pierwsze miejsce w konkursie organizowanym przez Świadome odżywianie !!!!!!Przepis został wyróżniony nagrodą tygodnia w Konkursie “Smaczny przepis na zdrowie z Primaviką”!!!!!!Przed nami długi weekend przygotowałam dla moich
bliskich pyszny,aromatyczny tort. Inspiracją do powstania
tortu była
herbata Nestea i udział w konkursie Słodka prawda o
stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA. Herbaciana czekośliwka z orzeszkiem jest wyjątkowa, pełna aromatu i smaku.

Składniki
Biszkopt czekoladowy6 jaj1 szklanka
cukru kryształu1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pszennej2-3 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
przyprawy do piernika

masa śliwkowa1 litr
powideł śliwkowych domowych
skórka pomarańczowa z sok z jednej
pomarańczy100 ml
herbaty zielonej truskawkowej Nestea.50 g
śliwek suszonychsos trzcinowy3-4 ziarenka
kardamonukilka
goździków.
cynamon
mus
orzechowy500ml
śmietany 30%250 g
sera mascarpone150 g
masła orzechowego1szt
cukier waniliowy1 łyżka
cukru pudru lub wg uznania

Dodatkowoponcz100ml
herbaty zielonej truskawkowej Nestea1 sok z jednej
cytryny1 łyżka
cukru pudru300g
czekolady do temperowania

Wykonanie
Biszkopt czekoladowyDo miski wkładamy
białka, które ubijamy na sztywno Do masy
białkowej dodajemy
cukier,
żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
przyprawą do piernika i
kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę
biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z
ciastem i pieczemy około 30-40 minut

Masa śliwkowa
Suszone śliwki kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy
herbatę zieloną
truskawkową dodajmy pokrojone
śliwki, skórkę i sok z
pomarańczy,
kardamon,
goździki,
syrop trzcinowy ,
cynamon według uznania. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu mieszając. Pod koniec wyjmujemy
goździki i
kardamon, dodajemy
powidła śliwkowe mieszamy gotujemy kilka minut.Mus
orzechowy.Mocno schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder zmieszany ze
cukrem waniliowym i małymi porcjami
ser mascarpone i
masło orzechowe.ponczDo szklanki wlewamy
herbatę dodajemy
cukier puder i
sok z cytryny dokładnie mieszamy do rozpuszczenia
cukruCzekoladę temperujemy w mikrofali, oblewamy tort z reszty robimy dekoracje na tort według uznania.
Biszkopt kroimy na dwie części. Pierwszą nasączamy ponczem, wykładamy gorącą masę
śliwkową.Wstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.Na masę
śliwkową wylewamy mus
orzechowy, przykrywamy drugą częścią
biszkopt, nasączamy ponczem, ciasto oblewamy
polewą czekoladową. Robimy dekoracje według uznania.