Wykonanie
To cudeńko powstało ze składników, jakie aktualnie znajdowały się w lodówce. Inspiracją był torcik
kawowy z
żurawiną u
Gin . Jednak ja toleruję
kawę tylko w tiramisu, tak więc bazą do mojego wypieku było
kakao. Nie żałuję wyboru. Po torciku bardzo szybko zostały jedynie okruszki. :)

Składniki:
biszkopt:90g
mąki pszennej tortowejłyżeczka
proszku do pieczenia1 czubata łyżka
kakao1 łyżka rozpuszczalnego
kakao3
jajka120g
cukrukrem:300ml kremówki2 łyżeczki
cukru pudru200g
serka mascarponełyżeczka
cukru waniliowegołyżeczka ekstraktu
waniliowego
dodatkowo:50 ml
herbaty earl grey do nasączenia
biszkoptu100-150g
żurawiny ze słoiczka
płatki czekoladowe
Do dekoracji przyda się - rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdką (taką jak obok)Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę na najniższych obrotach. Pod koniec ubijania partiami dodajemy
cukier i stopniowo po jednym
żółtku. W drugiej misce przesiewamy suche składniki:
mąkę,
kakao,
kakao rozpuszczalne oraz
proszek do pieczenia. Po łyżce dodajemy do masy jajecznej, miksujemy na najniższych obrotach. Masę
biszkoptową przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25-30 minut w temp. 170 stopni . Upieczony
biszkopt wyciągamy z piekarnika i rzucamy z wysokości 50cm (w formie, uważając by nie wypadł i nie połamał się) na podłogę. Następnie odstawiamy go z powrotem do uchylonego (wyłączonego) piekarnika.Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier i ekstrakt
waniliowy. Ubitą
śmietanę mieszamy dokładnie z
serkiem mascarpone aż utworzy się gładka masa.Przekładanie: Ostudzony
biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części i obie nasączamy
herbatą. Na paterze kładziemy pierwszy blat
tortu, smarujemy go jedną trzecią porcji kremu, a następnie nakładamy całą
żurawinę. Przykrywamy drugim blatem i obkładamy kremem boki
tortu, a następnie obsypujemy je
płatkami czekolady. Na koniec kremem przykrywamy wierzch
tortu. Z pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki (jedna przy drugiej). Zataczamy
okręgi, zaczynając od brzegu, a kończąc na środku. Gotowy tort przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzony. Smacznego!