ßßß Cookit - przepis na Torcik z żurawiną

Torcik z żurawiną

nazwa

Wykonanie

To cudeńko powstało ze składników, jakie aktualnie znajdowały się w lodówce. Inspiracją był torcik kawowy z żurawiną u Gin . Jednak ja toleruję kawę tylko w tiramisu, tak więc bazą do mojego wypieku było kakao. Nie żałuję wyboru. Po torciku bardzo szybko zostały jedynie okruszki. :)
Składniki:
biszkopt:
90g mąki pszennej tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka rozpuszczalnego kakao
3 jajka
120g cukru
krem:
300ml kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
200g serka mascarpone
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
50 ml herbaty earl grey do nasączenia biszkoptu
100-150g żurawiny ze słoiczka
płatki czekoladowe
Do dekoracji przyda się - rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdką (taką jak obok)
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę na najniższych obrotach. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. W drugiej misce przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao, kakao rozpuszczalne oraz proszek do pieczenia. Po łyżce dodajemy do masy jajecznej, miksujemy na najniższych obrotach. Masę biszkoptową przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25-30 minut w temp. 170 stopni . Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i rzucamy z wysokości 50cm (w formie, uważając by nie wypadł i nie połamał się) na podłogę. Następnie odstawiamy go z powrotem do uchylonego (wyłączonego) piekarnika.
Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ubitą śmietanę mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone aż utworzy się gładka masa.
Przekładanie: Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części i obie nasączamy herbatą. Na paterze kładziemy pierwszy blat tortu, smarujemy go jedną trzecią porcji kremu, a następnie nakładamy całą żurawinę. Przykrywamy drugim blatem i obkładamy kremem boki tortu, a następnie obsypujemy je płatkami czekolady. Na koniec kremem przykrywamy wierzch tortu. Z pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki (jedna przy drugiej). Zataczamy okręgi, zaczynając od brzegu, a kończąc na środku. Gotowy tort przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzony. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/03/torcik-z-zurawina.html