Wykonanie
Kolejna propozycja na Dzień św.
Patryka :-). Lekkie, puszyste, zielone babeczki, które swój kolor zawdzięczają dodatkowi japońskiej
herbaty matcha. Babeczki tylko dla smakoszy tej
herbaty - ich smak i zapach jest mocno wyczuwalny, trzeba go po prostu lubić :-). Dla przełamania smaku
herbaty do babeczek dodałam
czekoladowe drobinki (chocolate
chips), a ozdobiłam dwukolorowym
kremem śmietankowym. Bardzo polecam!Pamiętajcie również o miętowej tarcie Nigelli Lawson - może przepis na nią przyda się w najbliższą niedzielę...?
Składniki na 9 - 10 babeczek:110 g
masła90 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka110 g
mąki pszennej1,5 łyżki
herbaty matcha*1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g posiekanej
gorzkiej czekolady lub drobinek
czekoladowychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
herbatę matcha przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z
wanilii i zmiksować. Do masy wsypać przesiane suche składniki, wymieszać szpatułką do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej. Wsypać drobinki
czekoladowe i wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić
między papilotki, wypełniając je do 4/5 wysokości.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.150 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej200 g
serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka
cukru pudru2 łyżeczki
herbaty matcha (lub więcej, dla koloru), przesianej*
Śmietanę kremówkę i
mascarpone umieścić w misie miksera (razem) i ubić na sztywny krem, pod sam koniec ubijania dodając
cukier puder (uważając, by nie ubijać zbyt długo, by nie zwarzyć kremu).Krem podzielić na pół, do jednej połowy dodać przesianą
herbatę, dokładnie wymieszać.Przygotować trzy jednorazowe woreczki do dekorowania. Jeden z nich wypełnić
białym kremem, drugi - kremem zielonym. W workach odciąć końcówki, umieścić je obok siebie w trzecim worku, zakończonym tylką do dekoracji w postaci ostro wciętej gwiazdki (Wilton 1M). Dekorować babeczki dwukolorowym kremem, zaczynając od ich zewnątrz, w kierunku środka, ściskając jednocześnie oba kremy.Przechowywać w lodówce.* Są różne rodzaje/gatunki
herbaty matcha, od użytego rodzaju zależy kolor ciasta po wypieku, jak i kolor kremu. Czasem matcha może powodować zbrązowienie ciasta po upieczeniu - zamiast oczekiwanego ładnego, zielonego koloru. Do wypieków kupujmy matcha 'baking grade' lub 'cooking grade'. Jedną z lepszych pod względem koloru do wypieków jest
herbata matcha w puszce firmy Maeda-en lub Koyu matcha (for cooking and baking).Smacznego :-).