Wykonanie
Lubię wymyślać nowe, fajne desery dla mojej rodziny. Uwielbiam patrzeć, jak z wielką ciekawością rozcinają ciasto, obserwując co jest w środku, jak próbują pierwszy kęs. Z niecierpliwością czekam na opinie, zwłaszcza dzieci (bo one zawsze mówią szczerze :)).Tym razem postanowiłam zaskoczyć ich zwykłym
ciastem z kremem… choć może nie takim zwykłym, bo bajecznie kolorowym w środku. Smaczny,lekki
biszkopt z
bitą śmietaną. Kwintesencja smaku deserów. Ponadto jedno jest pewne: wyglądem zaskoczy absolutnie każdego :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia + czas na chłodzenieIlość porcji: blacha o średnicy 23 cmSkładniki:Na ciasto:150g
cukru115g
mąki pszennej40g
masła6
jajekBarwniki½ szklanki
herbatyNa krem500ml
śmietany kremówki 30%2 łyżeczki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynyPolewa:50g
gorzkiej czekolady50g
mlecznej czekoladyŁyżeczka
masła2 łyżki
śmietany kremówki 30%Masło umieszczamy w garnuszku, topimy i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka oddzielamy od
białek. Ucieramy je z połową ilości
cukru na jasny, puszysty krem.
Białka w osobnej misce ubijamy na sztywny krem, pod koniec dodając pozostały
cukier. Do
białek dodajemy krem z
żółtek i całość delikatnie mieszamy szpatułką. Do powstałej masy przesiewamy
mąkę, mieszamy (nadal szpatułką). Na samym końcu wlewamy
masło i ponownie delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto rozdzielamy do 3 miseczek (wychodzi po ok. 200g porcja). Dodajemy wybrany barwnik i delikatnie mieszamy do uzyskania pożądanego koloru. Tortownice wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Przelewamy porcję ciasta. Następnie bierzemy kolejny kolor i wylewamy strumykiem pośrodku poprzedniej porcji (tak jak na zdjęciach). Następnie bierzemy ostatnią porcje i wylewamy na środek dwóch poprzednich. Wyrównujemy delikatnie potrącając foremką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka”. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy ciepłą
wodą do ¼ wysokości szklanki. Odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie mieszamy całość.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder i
żelatynę.
Wykonanie: Upieczone ciasto, przecinamy wzdłuż na 2 równe blaty. Połową przygotowanej
herbaty nasączamy blat. Wykładamy krem zostawiając mniej więcej 1/5 na dekoracje. Nakrywamy następnym blatem i delikatnie nasączamy. Wstawiamy na chwilkę do lodówki. W kąpieli
wodnej topimy elementy polewy. Polewamy wierzch
tortu i wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Na sam koniec ozdabiamy wierzch ciasta
bitą śmietaną. Smacznego.