Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 4
jajka- 30g
masła- 90g
mąki pszennej- 125g
cukru- 35g
kakao*na piankę- 500ml
śmietany 30%- 5 łyżeczek
żelatyny- 5 torebek zielonej
herbaty Irving- 1 czubata łyżka
cukru pudru*dodatkowo- 2 tabliczki
gorzkiej czekolady- 2 łyżeczki
cukru pudru (opcjonalnie)-
czekoladowe serduszkaSposób przygotowania:1.
Mąkę przesiewamy z
kakaem.
Jajka miksujemy z
cukrem ok. 10 min., następnie dodajemy
mąkę z
kakaem, miksujemy. Na końcu dodajemy stopione i ostudzone
masło, miksujemy.2. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i obsypanej
mąką średniej tortownicy. Pieczemy ok 30 min. w 200 stopniach, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.3. Po wystudzeniu, przekrawamy na dwa
okręgi.4.
Herbaty zaparzamy w 1/4 szklance gorącej
wody. Następnie przelewamy do garnuszka, dodajemy
żelatynę, rozpuszczamy, mieszając nad palnikiem.5.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy
cukier puder, lekko ostudzoną, rozpuszczoną
żelatynę, cały czas miksujemy, aż masa zgęstnieje.6. Jeden krążek przekładamy ponownie do tortownicy, wykładamy herbacianą masę, przykrywamy drugim krążkiem, lekko przyciskamy i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.7.
Czekoladę rozpuszczamy w łaźni
wodnej, można dodać
cukier puder. Tort wyciągamy z lodówki, zdejmujemy tortownicę, oblewamy
czekoladą (boki
tortu należy oblać trochę wystudzoną
czekoladą, żeby pianka się nie topiła), przyozdabiamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Kroimy ciepłym nożem.